Kafa sa godži bobicama niških učenika među pet najboljih proizvoda sa jugoistoka

Niški srednjoškolci među pet najboljih regionalnih učeničkih kompanija
Niški srednjoškolci među pet najboljih regionalnih učeničkih kompanija

Na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija niški srednjoškolci Ekonomske škole i Gimnazije “Bora Stanković” ušli su u top pet najboljih mladih preduzetnika na jugoistoku Srbije i plasirali se na nacionalno takmčenje na kome će učestvovati učenici sa područja Beograda, Vojvodine, jugozapadne i centralne Srbije.

Niški srednjoškolci među pet najboljih regionalnih učeničkih kompanija

Učenička kompanija “Godži Coffee” Ekonomske škole Niš osmislila je proizvodnju i prodaju “zdrave” kafe sa godži bobicama, a “Archive Codex” Gimnazije „Bora Stanković” u Nišu android aplikaciju koja pomaže učenicima da prate školske obaveze.

Zdrava kafa sa godži bobicama

Tim “Godži Coffee” učeničke kompanije niške Ekonomske škole činili su: Miljana Milojković, Lazar Milić, Žaklina Petrović i Andrijana Dinić.

“Odlučili smo se da se bavimo prodajom i proizvodnjom kafe sa godži bobicama jer one prirodnim putem uništavaju kofein. Prijatnog je ukusa i sprečava razne bolesti pa samim tim spada u zdrav proizvod. Sve ovo ne bi bilo moguće da nije bilo naše profesorke, mentorke Ivane Milčev”, kažu učenici Eknomske škole u Nišu.

Na ovom Regionalnom takmičenju pored niških učeničkih kompanija nadmetali su se i srednjoškolski timovi iz Leskovca, Vlasotinca, Pirota, Prokuplja, Knjaževca, Zaječara, Aleksinca, Vranja, Svrljiga i Vladičinog Hana.

Pobednici regionalnog takmičenja u Nišu
Pobednici regionalnog takmičenja učeničkih kompanija u Nišu

Svrljižani pobedili sa čokoladicom koja se pretvara u čaj

Učenička kompanija „Joint Venture” iz Srednje škole „Dušan Trivunac Dragoš” u Svrljigu osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije.

U okviru svoje kompanije bave se proizvodnjom i prodajom „Čajite” – čokoladice od prirodnih sastojaka koja se nakon potapanju u toplu vodu može popiti i kao čaj.  

Izvrsne prodajne veštine aleksinačkih i vlasotinačkih učenika

Drugo mesto pripalo je kompaniji “Itrion” koju čine učenici Poljoprivredne škole u Aleksincu koji proizvode suplemente u ishrani na bazi meda.

Učenička kompanija “Džinče” iz Tehničke škole u Vlasotincu osvojila je treće mesto sa specifičnom zimnicom od ljutih papričica i slatkog grožđa.

Borba za predstavnika Srbije na evropskom takmičenju učeničkih kompanija

Zajedno sa pobednicima ostala tri regionalna takmičenja (jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i Beograd), niški, svrljiški, aleksinački i vlasotinački “preduzetnici” će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Beogradu.

Regionalno takmičenje učeničkih kompanija jugoistoka Srbije
Regionalno takmičenje učeničkih kompanija jugoistoka Srbije

Učenička kompanija je jedan od najpoznatijih programa Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta.

Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja.

Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Program Učenička kompanija deo je projekta „Decenija preduzetništva” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanije TeleGroup i Roda centra.

Global Digital Clinik