Kazne za masovna okupljanja najmanje 500.000 dinara

kazne
Foto: Printscreen

 Zajedničke ekipe inspektora Ministarstva zdravlja i policije kontrolisaće okupljanja ljudi u broju većem od dozvoljenih 30. Protiv prekršilaca će se podnositi prijave, i plaćaće se kazne.

Ministar Lončar je rekao da je Krizni štab prošle nedelje relaksirao neke mere zbog dobrih rezultata, računajući na ličnu odgovornost i poštovanje mera, ali da se to nije desilo. Zbog toga se uvode kazne.

„Danas smo imali vanrednu sednicu štaba jer ne želimo da ugrozimo polazak u školu i zdravstvene radnike. Dobili smo snimke okupljanja u zatvorenom prostoru sa 200, 300, pa do 600 ljudi, ‘pena partija’ sa više stotina učesnika. Nije vreme za to i odlučili smo da to nećemo tolerisati“, rekao je ministar juče.

On je dodao da je do sad napisano oko 100 prekršajnih prijava. Od sada zajedno pripadnici Ministarstva zdravlja i policije kontrolisaće okupljanja, a otvoren je i broj 011/635-03-22 na koji građani mogu prijaviti one koji ne poštuju mere.

„Kazne su 500.000 dinara minimum, nećemo o manjim kaznama da razmišljamo jer je najvažnije zdravlje“, rekao je Lončar i dodao da jedan dan lečenja na intenzivnoj nezi košta više od 1.000 evra, te da državu mnogo košta ta neodgovornost.

Lončar je dodao da podaci o broju zaraženih direktno zavise od ponašanja građana i da je bolje reagovati preventivno.

Kada je reč o novoj školskoj godini, ministar je zamolio sve da poštuju propisane mere.

Izvor: Insajder