Kako se značke na reveru vraćaju na velika vrata mode

Značke

Otkrijte kako su metalne značke ponovo postale moderne, nakon decenijske pauze!

Značke su efektan detalj koji obično imaju formalnu ulogu – da označe neku vrstu pripadnosti, ali odnedavno su ušle i u svet mode!

One nisu nova pojava, ali ovde su u novom ruhu – saznajte i kako su ponovo pronašle put do revera širom sveta.

Moda koja kruži – red je na devedesete!

U toku je širi pokret po imenu nineties nostalgia, nostalgija i ljubav prema raznim sadržajima koji su obeležili devedesete godine dvadesetog veka. Tu spadaju različiti pop – kulturni sadržaji:

 • muzika: pesme Wonderwall od Oasisa i Sandstorm muzičara zvanog Darude;
 • serije: Seinfeld, Dosije X;
 • filmovi: Svemirski basket, Park iz doba Jure;
 • igrice Mortal Kombat, Doom;
 • crtani filmovi: Powerpuff Girls, Simpsonovi.

Ovo se u velikoj meri odrazilo i na modu: pored pantalona na tregere, tesnih žičanih narukvica i ogrlica (koje su mnoge devojke nosile kao devojčice i još uvek ih čuvaju) i teških čizama, na modernoj odeći našli su se bedževi, prišivači – i značke!

Pored onih koje su izrađene tematski – sa likovima iz nekada popularnih filmova, serija, crtaća i sa predmetima koji su u tom periodu bili pravi hit, izrada znački obuhvata i predmete i pojave nevezane za kulturu devedesetih.

Najpopularnije su sa ružama i drugim cvećem, srcima, voćem i životinjama, a ovo prvi zapažaju mali umetnici koji za prodaju i izlaganje svojih radova koriste društvene mreže.

Od nezavisnih umetnika do globalnih modnih lanaca

Male modne kuće, dizajneri i umetnici prenose svoj stil i umeće u izradu malih znački: one se prvo do detalja crtaju i boje, a zatim nose u radionice sa specijalizovanim mašinama za izradu metalnih znački. Neki od njih ulažu novac i u nabavku mašina za pravljenje znački kod kuće ili u svojim radionicama, ili se dovijaju i prave ih različitim tehnikama, nekada i od čvrste plastike.

Značke stiču veliku popularnost, naročito kod devojaka i ljubitelja alternativne muzike i stila, ali ubrzo ulaze i u mejnstrim modu – kada i velike modne kuće počinju da prave značke.

Nažalost, u više navrata mali umetnici su pokradeni:

 • Zara je prekopirala dizajn znački od umetnice Tuesday Bassen – a ovo je samo jedna u moru optužbi na račun Zare,
 • Bedževi koje je napravila Katie Thierjung našli su se u sumnjivo sličnom izdanju Marc Jacobs kolekcije za 2017. godinu;
 • grupa umetnika je zajedničkim snagama tužila ovu prodavnicu za kopiranje originalnih znački.

Za lične stavove i važne poruke

Značke su se u modu vratile pre svega kao dekoracija, ali ubrzo su pronašle put i do neke vrste „tihog” aktivizma.

Dizajneri i umetnici zainteresovani za goruće društvene probleme proizvode značke koje se ne ističu samo kreativnošću i lepotom, već i svojim sadržajem: na značkama su prikazani citati, političke poruke, verovanja i portreti ličnosti kojima se veruje.

Kako se nose značke?

Obično se značke nose na reveru: važno nam je njihovo značenje i simbolika, pa želimo da ih učinimo što vidljivijim i istaknutijim.

Kada su postale deo mode, značke su počele da se „sele” i po ostalim delovima garderobe ili asesoara! Sa tradicionalnog mesta za značke, na grudima, možete ih nositi i na:

 • šeširima i kapama;
 • torbama, cegerima i rančevima;
 • na rupicama kaiševa, ili rupicama za pertle na obući;
 • na kragnama (i ispod) kožnih i jakni od teksasa;
 • na džemperima i pantalonama – džepovima ili na donjem delu nogavica koje nisu tesne.

Ovo u principu znači da dekorativne značke možete nositi svuda!

Najbolje bi bilo da se kače na krute i čvrste materijale sa gustim tkanjem, kako ne bi visili i vukli odeću, a vodite računa i o tome da se ne nabodete na iglice kojima se značke pričvršćuju na odeću.

Ako i Vi želite da se pridružite trendu nošenja znački, na Instagramu i Etsy – ju možete naći mnoštvo različitih i kupiti ih onlajn – a neki ih i sakupljaju!

Cvetne, duhovite, politički osvešćene ili jednostavno lepe – značke su svakako efektan detalj koji može dati novu dozu šarma vašim kombinacijama!