Kako se spremiti za polazak u školu

polazak u školu
Foto: Dom zdravlja Niš

Posle vrelog leta dolazi nešto hladniji septembar što  znači i da je vreme za novu školsku godinu. Pred roditeljima je veliki zadatak – kako pripremiti decu za jedan od najvažnijih dana u godini. Brojne su mogućnosti, ali i poteškoće, kada je priprema za polazak u školu u pitanju.

Polazak u školu očekuje sve osnovce i srednjoškolce svakog septembra. Dok neki polaze u prvi razred, drugi se spremaju na ponovni susret sa poznatim licima. Posle odmora, prilagođavanje novoj školskog godini nije lako. Sem toga, u moru novih obaveza, tu su i nove potrepštine za polazak u školu.

Prvaci

Za prvake je polazak u školu neponovljivo iskustvo. To je prvi dan njihovog školovanja i dan kada napuštaju zonu komfora. Upoznaju se sa novim svetom, novim obavezama, novim prostorijama i školskim drugovima. Proces prilagođavanja školi nekima je lakši, a nekima teži.

Bitno je da se otkloni strah od škole. Zbog toga roditelji treba da ohrabre i podstaknu svoje prvake i da ih nauče da i dalje treba da se igraju i maštaju. Naravno, roditelji se, kao i dete, sukobljavaju sa svojim strahovima. Da li će se moje dete uklopiti? Hoće li zavoleti školu? Da li će raditi domaće zadatke?

Dete ne treba da zna da čita i piše, jer se to uči u školi, ali treba da ima određena znanja i veštine, koja će naučiti kroz igru. Tu spadaju pravilan izgovor glasova ili tačno imenovanje pojmova. Dakle, nije potrebno da deca poseduju posebna znanja za polazak u školu. Velika verovatnoća je da roditelji više strahuju od svojih prvaka, ali taj strah nikako ne treba preneti i na dete. Ohrabrite dete da bude samostalno i odgovorno i budite ponosni ne rezultate koje pokazuje.

Stariji razredi

Polaznici prvog razreda srednje škole, iako stariji, imaju svoje poteškoće. Oni su napustili mesto, prijatelje i nastavnike koje su znali godinama. Sada treba da se prilagode novom svetu. Treba ih ohrabriti da se što pre upoznaju sa novim drugovima i drugaricama. Takođe ih treba podsetiti da će im u i u ovoj školi biti podjednako dobro kao u prethodnoj.

Starijim razredima je ponovni polazak u školu lakše iskustvo.  Oni već znaju šta ih očekuje jer već neko vreme idu na nastavu. Znaju da ih očekuje ponovno druženje sa prijateljima, ali i učenje i domaći zadaci. Ipak, i ovim đacima je potrebna priprema, svim roditeljima dobro poznata. U pitanju je kupovina.

Kupovina pred polazak u školu

Nevezano od razreda u koji dete polazi, neophodna je kupovina. Deci svake godine treba obezbediti odgovarajuću opremu za učenje i odlazak u školu. Uvek je lepo da deca dobiju nešto novo od garderobe, kako bi se osećali bolje i samopouzdanije za prvi dan škole. To naročito može da pomogne polaznicima prvih razreda kako bi se potpuno oslobodili straha.

Drugi na listi je ranac, ili torba, u kojoj će nositi knjige i sveske. Ranac treba da bude dovoljno udoban i da deci olakša odlazak u školu, ali i dovoljno praktičan da bi mogle u njega da stanu sve neophodne stvari. Dobar izbor može biti anatomski ranac, koji je lakši za nošenje i manje opterećuje leđa. Lepo je mlađim razredima kupiti ranac sa motivom njihovog omiljenog crtanog junaka, superheroja ili princeze, kako bi dodatno bili motivisani pred polazak u školu.

Pored ranca, tu je i pernica, koja takođe treba da bude interesantna školarcima. Nju treba napuniti običnim olovkama, hemijskim olovkama, dobrim podrezivačem i gumicom. Sve što vam je potrebno lako se nalazi u svakoj knjižari.

Nakon toga dolaze sveske i knjige. Deca će dobiti instrukcije šta im je potrebno od svezaka i knjiga, te kakve da kupe. Dobro je da uz sveske i knjige kupite i zaštitne folije, kako bi sveske i knjige bile očuvane i delovale novo i kasnije.

Ne zaboravite da je deci potrebna i oprema za fizičko – patike i sportska odeća u kojoj mogu da vežbaju. Bitno je da im opremu obezbedite na vreme, kao i nešto u čemu će nositi opremu za fizičko.

Alarm za polazak u školu

Da bi se školarci probudili naspavani za prvi dan škole, dobro bi bilo da na vreme promene spavanje. Nema sumnje da letnji meseci potpuno izmene raspored spavanja, pa je zbog toga neophodno da unapred počnu sa prilagođavanjem. Tako će im biti lakše da se ponovo naviku na školski raspored i rano ustajanje.

Obavezno uključite alarm kako bi se đak probudio na vreme za polazak u školu. Ovo važi za sve uzraste. Ako je potrebno, uključite i nekoliko alarma, jer sigurno među đacima ima spavalica.

Kako do škole

Smislite kako ćete ići u školu. Ako je škola blizu, možete i da pešačite, ali ako je malo dalje trebaće vam više vremena. Kada odlučite kako ćete stići do škole, možete da izračunate koliko vam je vremena potrebno i da na osnovu toga podesite alarm. Računajte da ćete možda želeti da u školu stignete neki minut ranije, jer ipak je ovo važan dan!

Odvojite odeću

Smislite šta bi bilo lepo i udobno za polazak u školu i tu odeću odvojite noć pre. Tako ćete sve uraditi na vreme i nećete morati da brinete oko kašnjenja sledećeg jutra. Osim toga, pažljivo izabrana odeća može mnogo da pomogne prvog dana školske godine. Onima koji već idu u školu, pomoći će da se lakše vrate u školske klupe. Onima koji polaze u prvi razred, pomoći će da se osećaju bolje i da vide sve pozitivne strane škole.

Uživanje u školi

Najbitnije od svega je da podsetite decu koliko je bitno da uživaju u školi. Kažite im šta mogu da očejuju u školi i pitajte ih kako im je bilo prvog dana. Škola nije mesto u kom treba da im bude ružno ili dosadno. Tu provode vreme sa svojim vršnjacima, druže se i uče. To je najvažnije mesto za njih jer će tu naučiti mnogo o sebi. Tu će naučiti i šta znači drugarstvo i šta znači podeliti nešto sa nekim. Škola je mesto koje će ih naučiti kako da ostvare svoje snove. To nije mesto koje ih ograničava i oduzima im vreme, to je mesto koje ih priprema da postanu ljudi. Vrlo je važno da ih podsetite kad to zaborave, kako bi se radovali školi i kako bi jedva čekali polazak u školu.