Kako odabrati kolevku za bebu

Foto: Ilustracija/ freepik

Iako je krevetac nešto što će vam sigurno trebati, dobro će vam doći i kolevka za bebe. Ona je mnogo manja od kreveca, a koristi se za novorođenčad i bebe do šest meseci. Ima nekoliko prednosti u njihovom korišćenju, a najveća je u tome što su praktične i lako prenosive.

Kolevke su dizajnirane tako da oponašaju osećaj u materici, a bebama pružaju siguran, udoban i zaštićen prostor za spavanje. Danas postoji veliki izbor kolevki, a u nastavku slede saveti na šta sve da obratite pažnju prilikom odabira.

Prednosti kolevke za bebe

 • Kolevka je sigurno i udobno mesto na kom će vaša beba spavati, veoma je praktična, a može vam pomoći pri uspostavljanju rutine spavanja. Može biti veoma korisna za novorođenčad i bebe iz više razloga:
 • Oponaša osećaj u materici – kolevka je dizajnira tako da imitira osećaj sličan onom u materici. Prostor je nešto smanjen,ali je osmišljen tako da stvara osećaj sigurnosti i zaštite, što može pomoći u smanjenju uznemirenosti i stresa kod novorođenčadi.
 • Lako prenosiva – u odnosu na krevetac je dosta manja i može se lako prenositi iz sobe u sobu. To je veoma korisno kada želite da držite bebu blizu sebe dok spavate ili da je prenosite u druge prostorije, kako biste imali stalan nadzor. 
 • Sigurna – kolevke su obično dizajnirane da budu sigurne za novorođenčad, sa uskim i udobnim prostorom koji sprečava da beba prevrne i omogućava joj da se udobno smesti za spavanje.
 • Uspostavljanje rutine spavanja – veoma je bitno da beba zna gde joj je mesto za spavanje, jer to pomaže u stvaranju rutine.
 • Može se koristiti duže – kolevke se obično koriste u prvim mesecima dolaska bebe, ali mogu se koristiti i duže od toga. Na primer, neke kolevke imaju dodatnu funkciju koja omogućava pretvaranje u stolicu za ljuljanje.

Na šta sve treba obratiti pažnju prilikom odabira

 • Najbolje bi bilo da kupite novu kolevku

Ako razmišljate da li da koristite staru kolevku iz porodice za svoje novorođenče, bilo bi pametno razmotriti nekoliko faktora pre nego što donesete odluku. Iako nasleđene stvari mogu uštedeti mnogo novca, postoji nekoliko stvari koje uvek treba da kupite nove za svoju bebu. Krevetac i kolevka spadaju u tu kategoriju. Kada koristite ili kupujete korišćene kolevke, nikada ne znate kroz kakvo habanje su prošli i da li ispunjavaju trenutne bezbednosne standarde. 

 • Dušek mora tačno da se uklapa u kolevku

Između unutrašnjosti kolevke i dušeka ne bi trebalo da postoji veliki razmak. Ukoliko postoji praznina, detetu bi mogla da se zaglavi ruka ili noga. Po pravilu, kada je dušek unutar krevetića, između njega i okvira krevetića ne bi trebalo da stane više od dva prsta.

 • Obratite pažnju na čvrstinu i stabilnost

Kreveci su generalno mnogo čvršći i stabilniji. Kolevke su često napravljene da se ljuljaju, imaju točkiće ili sklopive nogice. Stoga, veoma je bitno da proverite stabilnost, a ukoliko ima točkiće, da ih osigurate, kako se ne bi pomerali. Takođe, ukoliko nabavite kolevku koja se ljulja, nemojte ostavljati bebu bez nadzora kako se ne bi zaglavila ili ispala iz nje.

 • Izbegavajte dodatnu posteljinu

Najbezbedniji način da vaša beba spava je na čvrstom dušeku, bez ikakve dodatne posteljine, jastuka ili dodataka za krevet. Dodatna posteljina može predstavljati opasnost za bebu tokom spavanja, jer može ograničiti disanje ili kretanje bebe. 

Umesto toga, najbolje bi bilo koristiti samo čistu i postavljenu posteljinu. Ako brinete o tome da će vašoj bebi biti hladno tokom noći, razmislite o upotrebi vreće za spavanje. Nikada ne koristite debele jorgane ili ćebad za pokrivanje bebe.

 • Obratite pažnju na bezbednost

Da biste izbegli opasnost od gušenja, birajte kolevke koje nemaju male delove koje bi vaša beba mogla da stavi u usta. Takođe bi trebalo da proverite da li ima oštrih ili šiljastih delova, posebno na unutrašnjim zidovima ležišta. Takođe, obratite pažnju da ne stavljajte kolevku za bebe ispod zavesa, roletni ili ukrasa koji bi mogli da padnu na nju.

Donesite konačnu odluku

Iako neki roditelji smatraju da je kolevka samo nepotreban trošak, mnogi se slažu da kolevka pruža benefite koji olakšavaju svakodnevicu sa bebom. Prvenstveno, kolevka je laka i jednostavna za korišćenje, što olakšava svakodnevicu sa bebom.

Kolevka je takođe prenosiva, što vam omogućava da beba uvek bude blizu vas, gde god da se nalazite. Takođe, kolevka može biti korisna kada se beba budi tokom noći, a ne želite da uznemiravate ostatak porodice. Uz ove benefite, kupovina kolevke za bebu može biti pametna investicija koja će vam olakšati život i pružiti sigurnost.