Kako izabrati savršen par helanki za trening: Vodič za udobnost i performanse

helanke za trening

Prikladna odeća za fizičku aktivnost postala je osnovni komad garderobe svakog ko se aktivno  posvećuje bilo kojoj vrsti vežbanja.

Kada je u pitanju udobnost i performanse tokom vežbanja, helanke za trening predstavljaju najvažniji deo sportskog outfita. Međutim, s obzirom na veliki broj dostupnih opcija na tržištu, izazov može biti pronaći odgovarajući par helanki.

Ovaj vodič će vam pomoći da bolje razumete različite vrste helanki za vežbanje, uključujući popularne push up helanke, i koje među njima su najbolji izbor za vašu vrstu vežbanja.

Koji su tipovi helanki i koje su njihove prednosti?

Kada odlučite da kupite savršene helanke, trebalo bi da znate koje su to različite vrste koje su dostupne natržištu i kako svake od njih mogu da poboljšaju vašu fizičku aktivnost.

Evo detaljnijeg pregleda nekoliko popularnih vrsta:

Push up helanke

Dizajnirane su za naglašavanje oblika tela i podržavanje mišića tokom vežbanja. Push up helanke su savršene za one koji žele da istaknu svoju figuru tokom treninga. One obično imaju pojačani pojas koji pomaže u oblikovanju stomaka i zadnjice.

Ove helanke su idealne za vežbanje u teretani, trčanju, aerobiku ili bilo kojoj drugoj aktivnosti gde želite da istaknete svoju figuru.

Kompresione helanke

Kompresione helanke ili takozvane steznik helanke su namenjene poboljšanju cirkulacije i smanjenju mišićnog umora pritiskom na određene delove tela. One su idealne za dugotrajne treninge ili zahtevnih sportova koji izizskuju izdržljivost.

Ove helanke su odlične za maratone, krosfit, biciklizam i druge aktivnosti gde je potrebna dodatna  izdržljivost i brza regeneracija mišića.

Helanke visokog struka

Helanke visokog struka su dizajnirane da pruže dodatnu podršku leđima i stomaku. Zbog toga su odličan izbor za aktivnosti koje zahtevaju stabilnost i fleksibilnost srednjeg dela tela. Ova osobina doprinosi udobnosti i efikasnosti tokom treninga, što vam omogućava da se koncentrišete na pravilno izvođenje vežbi bez opterećenja oko garderobe.

Ove helanke su idealne za aktivnosti poput pilatesa, joge i plesa, kada je podrška za srednji deo tela dodatno potrebna, kao i za bilo koju vrstu vežbanja koja podrazumeva istezanje, savijanje, i rotaciju tela, pružajući podršku i stabilnost bez ograničavanja pokreta.

Prozračne helanke

Napravljene od materijala koji dopuštaju da koža diše, prozračne helanke pružaju idealnu udobnost za intenzivne treninge ili vežbanje u toplim uslovima. Njihova sposobnost da regulišu telesnu temperaturu i smanje znojenje čini vaš trening prijatnijim.

Odličan su izbor za vežbanje na otvorenom tokom letnjih meseci, za zahtevne treninge u teretani ili bilo koju aktivnost koja dovodi do povećanja temperature tela.

Kako izabrati najbolje helanke za vežbanje

Odgovarajuće helanke za treniranje mogu značajno da unaprede vašu udobnost tokom vežbanja, povećaju efikasnost treninga i doprinesu prevenciji povreda. Zbog toga je jako važno da napravite pravilan izbor.

Evo nekoliko glavnih kriterijuma o kojima bi trebalo razmisliti:

  • Materijal: Važno je odabrati materijal koji je elastičan, ali čvrst, i koji može efikasno odvoditi vlagu sa kože i pružimaksimalnu udobnost i funkcionalnost. Materijali kao što su najlon, poliester i elastin su popularni zbog toga što mogu da održe oblik, pruže podršku i omoguće koži da diše.
  • Kroj: Pravi kroj zavisi od vaših prohteva i vrste treninga. Izaberite kroj koji odgovara vašoj građi i pruža potrebnu podršku. Recimo, neki više vole čvršće krojeve za intenzivne treninge, dok drugi biraju opuštenije varijante jer daju slobodu pokreta koji su važni za jogu ili pilates.
  • Prozračnost i otpornost na vlagu: Da biste ostali suvi tokom treninga, izaberite helanke koje odvode vlagu sa kože. Ovo pomaže u regulaciji temperature tela i smanjenju neprijatnosti zbog znoja, posebno za vreme intenzivnijih vežbi.
  • Dodatne funkcionalnosti: Razmotrite dodatne funkcionalnosti koje mogu unaprediti vašu rutinu, poput džepova za telefon ili ključeve, reflektirajućih detalja za bolju vidljivost ili UV zaštite za fizičke aktivnosti na otvorenom.

Svaki od ovih faktora igra važnu ulogu u vašem iskustvu tokom treninga i može uticati na vašu motivaciju i postizanje ciljeva.

Pravilnim izborom helanki, osiguravate udobnost i podršku tokom vežbanja, što vam omogućava da se fokusirate na ono što je najvažnije – vaš trening.

Zaključak

Prikladna sportska odeća postala je neizostavan deo za sve koji se bave fizičkim aktivnostima. Kada je reč o udobnosti i performansama, helanke za trening su bitan deo sportskog outfita. Međutim, sa različitim opcijama na tržištu, pronalaženje pravog para može da predtstavlja izazov. 

Kroz ovaj vodič smo vam pomigli razumete različite vrste helanki, uključujući popularne push-up helanke, i njihove prednosti. Od oblikovanja tela do podrške mišićima, helanke zadovoljavaju različite potrebe vežbanja. 

Materijal, kroj, prozračnost i dodatne funkcije poput džepova utiču na najbolji izbor. Najbolje helanke osiguravaju udobnost, podršku i fokus tokom vežbanja.

Global Digital Clinik