Južnjaci osvojili Ararat! Završni uspon na strmoj stazi i na minus osam, trajao pet sati

Preslap osvojio Ararat

Veliki uspeh za Planinarsko društvo „Preslap“ iz Niša. U ranim jutarnjim satima 1.avgusta 2023.godine, popeli su se na Ararat (5137 m), najviši vrh Turske.

Završni uspon, prilično naporan, trajao je 5 sati i savladana je visinska razlika od 1000 metara.

„Na završni uspon družina je krenula u 00:30 sati, iz visinskog kampa na 4200 metara. Uspon je neprestan i izuzetno strm, a sama završna deonica tek je oko 3 kilometra duga, medutim velika strmina i razređen vazduh strahovito otežavaju kretanje. Vreme je bilo lepo i ne previše hladno, na vrhu je bilo minus 8 stepeni.“ pričaju o svom neverovatnom poduhvatu, planinari iz PD Preslap

Kasnije tokom dana, ova družina, izvela je novi podvig, spustivši se za čak 3000 metara nadmorske visine, do izlaska iz područja Ararata.

Darko Žarić (52), istoričar, muzejski savetnik, zaposlen u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju, po prvi put se popeo na neki vrh viši od 3000 metara, odmah i preko 5000 metara, i na vrhu je istakao zastavu Gvozdenog puka, i tako na poseban način promovisao svoju knjigu o Gvozdenom puku, koju je nedavno objavio

Miroslav Dokman (50), diplomirani ekonomista, zaposlen u Gradskoj upravi za finansije Grada Niša, nastavio je svoj niz penjanja na vrhove više od 5000 metara i više od 3000 metara, i ovo je bio njegov 5.vrh viši od 5000 metara (najviši je Akonkagva sa 6962 n),  a 11.viši od 3000 metara. Na vrhu je istakao zastavu Grada Niša i zastavu Streljačkog kluba „Niš 1881“, čiji je takođe član.

Na ekspediciji su učestvovali:

Jelena Stojković iz Trstenika, Predrag Lučić Priša iz Zagreba, Senadin Sahtijari iz Beograda (živi i radi u Beču), Edvard Čan iz Hong Konga, Darko Žarić iz Prokuplja, Miroslav Dokman iz Niša i Zoran Pavlović Paća iz Predejana.