“Za u vek Šaban Bajramović”. 12. Niški Roma fest 2. i 3. avgusta u Tvrđavi

Kako bi Nišlije što bolje upoznali način života, kulturu i umetnost Roma, u Nišu će 2. i 3. avgusta biti organizovan dvanaesti po redu Festival „Za u vek Šaban Bajramović“.

Prvi dan festivala biće u znaku Večeri pesnika u Oficirskom domu sa početkom u 20 časova. Istog dana, biće položen i venac ispred koncentracionog logora Crveni krst u Nišu, kroz koji je tokom Drugog svetskog rata prošlo oko 30.000 zatvorenika, dok je oko 10.000 zatvorenika iz ovog i drugih zatvora, mahom Srba, Roma i Jevreja, streljano na niškom brdu Bubanj.

Drugog dana festivala, na platou kod Džez muzeja u Tvrđavi, biće priređen koncert, i to zahvaljujući „Nišvilu“. Nastupiće orkestar „Južni vetar“ iz Vranja, kao i mladi romski muzičari. Muzički nastupi takođe počinju u 20 časova.

„Ja sam Šabana upoznao sa svojih 16 godina. Radio sam sa Šabanom i znam njegove dobre i loše strane. Moram da kažem, da mora više Roma da čuva Šabanove pesme i da festival potraje. Šaban je ostavio dosta toga. On je bio Rom, iako je po duši bio Jugosloven“, istakao je Mile Petrović direktor Festivala.

Festival će imati i jedan izlet u Beogradskoj „Akademiji 28“. Uz pomoć Ministarstva kulture biće organizovan festival „Šaban Bajramović i prijatelji“.