Jošanička banja – Zelena vrata Kopaonika

bazen josanjicka banja

Jošanička banja je jedna od retkih planinskih banja u Srbiji.

Nalazi se na nadmorskoj visini od 550 m, na samom ulazu u nacionalni park Kopaonik, zbog čega je dobila naziv „Zelena vrata Kopaonika“.

Udaljena je od Beograda 245km, od Kraljeva 75km, a od skijališnog kompleksa na Kopaoniku svega 25 km.

Osim što obiluje čistim planinskim vazduhom, ova banja ima još jednu specifičnost- termalnu vodu sa temperaturom i do 78°C koja spada u red najtoplijih lekovitih voda u Srbiji.

Iako tek treba da se razvije do svog punog potencijala, ima puno interesantnih sadržaja, aktivnosti i jedinstvenih znamenitosti.

Jošanička Banja smeštaj ima u ponudi širok spektar smeštajnih kapaciteta, tako da možete pronaći kvalitetan smeštaj u očaravajućem zelenom okruženju banje.

josanicka banja mapaFoto: Google maps

Najtoplija voda u Srbiji

 U Jošaničkoj Banji postoji 5 aktivnih izvora lekovitih, mineralnih voda, od kojih je najznačajniji Glavni izvor sa 7 litara vode u sekundi i temperaturom vode od 78°C.

Tokom posete Jošaničkoj Banji, naš čuveni geograf Jovan Cvijić napisao je: „Da je najtoplija u Jevropi i nema sebi druge do one u Brusi i Maloj Aziji i još da se po medičkoj rednji može meriti s vodom u Gostronu, samo što je ova mnogo toplija“.

Voda se može uneti u organizam direktno tako što ćete je piti ili indirektno tokom hidro- kinezi terapija, a pogoduje kod lečenja neuroloških oboljenja, reumatizma, kardiovaskularnih bolesti, kod nekih plućnih bolesti (inhalacijom), kao i kožnih oboljenja (ekcem, psorijaza, dermatitis).

U kompletno renoviranom kupatilu, koje inače datira iz 1935.godine, nalazi se manji bazen, 8 hidromasažnih kada i 1 velika đakuzi kada, kao i Ambulanta fizikalne medicine gde sprovode sve terapije uz korišćenje lekovite vode.

Akva park

 U Jošaničkoj Banji možete svuda da uživate u blagodetima njenih voda.

bazen josanjicka banjaFoto: Unsplash

Bazen akva parka „Draguljica“ puni se termomineralnom vodom, tako da tokom celog dana imate priliku da plivate u vodi bogatoj mineralima. Tokom letnjih meseci topla, lekovita voda meša se sa hladnom, kako bi temperatura u bazenu bila prijatna za kupanje.

Pored bazena se nalaze i dva đakuzija, takođe sa termalnom vodom. Kompleks ima kabine za presvlačenje, toalete, tuševe i brojne sadržaje za decu.

Akva park je otvoren od 9.00 do 18.00, a u njegovoj blizini nalazi se restoran u kome možete isprobati različite gurmanske specijalitete ovog kraja.

Rodno mesto srpske heroine

Milunka SavicFoto: Wikimedia

Da li je Milunka Savić ili Milun- kako se predstavljala tokom učešća u ratovima, bila inspiracija za Diznijevu priču o Mulan ili je sličnost sa imenima i pričom sasvim slučajna?

Vrlo je verovatno da pravu istinu o tome nećemo saznati, ali znamo da je Milunka Savić, heroina

Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, rođena 1889. godine u selu Koprivnica kod Jošaničke Banje.

 Milunkin brat, Milun bio je jedan od desetine hiljada srpskih mladića koji je na početku Balkanskog rata, 1912. godine dobio poziv za mobilizaciju.

Milunka je rešila da umesto svog brata ode na front .

Odsekla je dugu crnu kosu, pozajmila bratovu odeću i otišla u prvi regrutni centar.”

 Gotovo tokom oba rata njen pol je ostao neotkriven. A kada je ranjena u Bregalničkoj bici, lekar i njen komadant , vojvoda Radomir Putnik otkrili su da se radi o ženi.

“Samo me zanima da se borim sa neprijateljem otadžbine.” rekla je Milunka

Vojvoda Putnik je popustio i dozvolio joj da se nakon oporavka vrati u borbene redove.

Milunka je za zasluge u oslobodilačkim ratovima odlikovana 12 puta. I jedina je žena na svetu kojoj je dodeljen francuski orden – „Ratni krst sa zlatnom palmom“.

Rodna kuća ove neverovatne heroine, nalazi se u selu Koprivnica, 7 km od Jošaničke Banje. U kući se nalazi etnološka postavka sa predmetima koji datiraju iz vremena kada je Milunka Savić živela u njoj, a obnovljeni su i objekti u dvorištu – pekara, vajat za drva i salaš .

U samoj banji, 1995. godine podignut je spomenik Milunki Savić u prirodnoj veličini i predstavlja jedini spomenik u Srbiji podignut u znak sećanja na ovu izuzetnu ženu.

Okupajte se u hamamu iz 17.veka

 Razvoj Jošaničke Banje oduvek je bio povezan sa termalnim izvorima. O tome svedoči i tursko kupatilo (hamam) iz 17. veka koje predstavlja najstariji istorijski lokalitet u banji.

Hamam je smešten na levoj obali reke Jošanice, u bilizini Glavnog izvora i predstavlja vredan biser orijentalne arhitekture. Iz tog razloga je zaštićen, rekonstruisan i proglašen za spomenik kulture, a sačuvana je i njegova originalna upotreba.

Sve blagodeti parnog ili turskog kupatila možete isprobati i danas. Osim termomineralne vode i sam vazduh unutar kupatila blagotvorno utiče na oporavak tela i sjaj kože, jer je zasićen vlagom i dostiže temperaturu i do 50 C.

Jošanička Banja – smeštaj

 Jošanička banja nudi veliki izbor smeštajnih kapaciteta u ukusno uređenim apartmanima, koji se u većini nalaze u blizini reke i svih značajnih objekata i lokaliteta u banji.

Apartmani su komforni i opremljeni svim potrebnim stvarima za vaš prijatan boravak. Većina ima i sopstveni parking i odličan internet.


Foto: Apartmani Proleće – Jošanička Banja

Ono što je sigurno najvrednije su njihove terase na kojima možete uživati posmatrajući zelene vrhove Kopaonika i slušajući žubor reke.

Ponuda smeštaja prilagođena je različitim ukusima i željama, a ponudu smeštaja u ostalim banjama u Srbiji možete pronaći na stranici banje Srbije.

Global Digital Clinik