Preminuo Đorđe Mihailović, čuvar Zejtinlika

Đorđe Mihailović, čuvar srpskog vojničkog groblja u Solunu
Đorđe Mihailović, čuvar srpskog vojničkog groblja u Solunu

Đorđe Mihailović, od milja poznatiji kao deda Đorđe, više decenija je čuvar i vodič kroz srpsko vojno groblje Zejtinlik, preminuo je danas u 96. godini.

Đorđe Mihailović je rođen deceniju po završetku Prvog svetskog rata, a život je proveo kao čuvar na Srpskom vojničkom groblju u Solunu, Zejtinliku.

„Pre je bio moj otac, pre oca bio deda. Ja sam treća generacija, treće koleno. Svaki dan dolazim, živim ovde, spavam ovde na groblju“, rekao je Đorđe Mihailović dopisnici RTS-a po dobijanju nagrade „Majka Srbija“ .

Za svoju dugogodišnju posvećenosti Đorđe Mihailović je odlikovan i Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Bio je grčki državljanin, a pre tri godine primljen je u državljanstvo Republike Srbije.

Stihovi i birane reči izgovorene na mestu gde počiva 8.000 ratnika i heroja sa kojima deda Đorđe dočekuje posetioce trajno ostaju zabeleženi u njihovom sećanju, a brojne su i fotografije potomaka ovim izuzetnim čovekom.

– Služim ih kao da su živi. Čast je služiti na ovakvom mestu gde su ispod svake stope njihove kosti. I sudbine koje prenose njihovi potomci, kad iz Srbije dođu. A nema odakle ne dolaze. Donesu kakav beleg iz rodne kuće, zavičajnu rakiju, kutiju duvana. Ostanu ovde čitav dan, slušaju stihove koje im kazujem. Zaplaču, a ja im poručim: nije suza, deco, za ovakve junake. Vaše je da ih pamtite i ponosite se njima – pričao je 92-godišnji Đorđe.