Jesen je stigla a sa njom i bojenje svakodnevice u toplu narandžastu i zlatnu žutu

Jesen, godišnje doba u kome priroda menja pokrivač i gde, nakon sparnih, letnjih vrućina, temperatura menja intenzitet. Miris zimnice, topli džemperi, udobni kaputi, jakne, čizme polako zamenjuju letnje sandale, jadranke, patike… Zvuci motornih testera, povremena smena kiše pomešana blagim vetrićem, deca koja jure u školu…

Često s dolaskom hladnijeg vremena zaboravimo da se prepustimo trenutku i uživamo u čarima koje jesen sa sobom donosi. Glava nam je u haosu, obaveze nas pritisnu i, nesvesni svega što se dešava oko nas, upadamo u tzv. začarani krug gde ne znamo gde udaramo, gde je glava od betona teža i gde ne pronalazimo vreme za stvari i hobije koji nas ispunjavaju.

Možda je vreme da makar na trenutak zastanemo, duboko udahnemo vazduh u pluća i krenemo ispočetka.

Kako možeš iskoristiti vreme?

Pretvorite monotoniju starih i dragih stvari u razigranu smenu oblika i boja 

Sigurno ste kao mali jedva čekali čas likovnog u osnovnoj školi koji je pokretao inspiraciju i kreativnost. Iako deluje detinjasto, igre s bojama, seckanje i lepljenje kolaž papira deluje pozitivno kako na psihičko zdravlje, tako i na raspoloženje. Istražite potkrovlje, sigurno se u nekom kutku nalazi stara fascikla sa starim kolaž papirom. Igrajte se oblicima i bojama. Iskoristite svaki komadić papira za pravljenje improvizovanih listića koje možete zalepiti na omiljenoj svesci, u dnevniku, na laptopu.

Iskoristite stare tegle za zbirku jesenjih proizvoda

Sezona opadanja lišća odavno je u toku. Sigurno ste, šetajući gradskim parkom, uočili i kestene, sakrivene pod opalim lišćem šarenolikih oblika i boja. Možda su vas vratili na trenutak kad ste ih sa vršnjacima iz ulice i škole skupljali i radosno donosili kući kako bi krasili police i nameštaj u vašoj kući. Možda je vreme da stare uspomene i navike ožive. Sakupite što je moguće više kestenova različitih oblika i boja, koje ćete u starim teglama, obloženim ukrasnom trakom i kolaž papirom (iz prethodnog primera) stavljati.

Neka stari bukmarkeri odišu jesenjim bojama

Za ljubitelje pisane reči i književnosti ovo će biti možda najinteresantnija i najkreativnija aktivnost. Bilo da kao pravi ,,knjiški moljac” posedujete brdo već gotovih bukmarkera ili ih sami dizajnirate po svom ukusu, jesen je idealno godišnje doba u kome mašta i kreativnost dolaze u paketu.

Vodite mini planer i dnevnik s koricama sa motivom jeseni

Umemo da zalutamo u kalotečini vlastitih misli i snova onda kada nas obaveze pritisnu i progutaju. Često smo, nekad nesvesno, svedoci različitih događaja i dešavanja koja podsvesno utiču na naše misli, postupke, način života… Leti smo zauzeti planiranjem putovanja za godišnji odmor i treninzima, često smo van kuće, upijamo sunčeve zrake i koristimo svaki slobodan trenutak za boravak sa dragim ljudima. Jesen nam može poslužiti kao idealno vreme za sređivanje sopstvenih misli, pa tako dok lagana jesenja kiša udara o prozor, možete izdvojiti svesku i početi aktivno da beležite misli i dešavanja koja su vam ostala u posebnom sećanju.

Neka ukrasne lampice osvetle vaš radni prostor, policu, kuhinju, zamračen hodnik…

Lampioni u različitim bojama ne samo što će uneti radost u vaš dom, nego će vam pružiti i zadovoljstvo, neophodno nakon napornog dana na poslu. Obična vitrina, polica za knjige, uramljene fotografije na zidu mogu postati predmet oduševljenih pogleda vas, vaših komšija, dragih ljudi, porodice…

,,Letnje boje” zamenite mirnim tonovima

Presvlake na krevetima, fotelji, stolicama, jastuke, jastučnice, vaze obojite umirujućim i tamnim nijansama. Neka dominiraju braon, naranžasta, umirujuće plava, bež, bordo… Doneće svežinu u vaš dom, samim tim biće vam interesantniji boravak.

Mirisne sveće, dekorativni mirisni štapići…

Idealno je vreme da vaš dom zamiriše u prijatnim aromama karamele, cimeta, ljubičice, lavande, koje će obogatiti vašu spavaću sobu, doneti miran san i osveženje.

Uostalom, i sami ćete pronaći inspiraciju kada kroz prozor krene da pada lišće a sa njim i prve prave jesenje kiše…