Jelena Jevtić iz Niša student generacije u Americi

Jelena u društvu porodice tokom diplomiranja
Jelena u društvu porodice tokom diplomiranja

Jelena Jevtić polako osvaja Ameriku. Ova mlada Nišlijka koja u septembru puni tek 23, pre par dana je diplomirala na Bluefield State College u Zapadnoj Virdžiniji kao student generacije.

Jelena je na ovom koledžu završila osnovne studije političkih nauka i stekla zvanje diplomirani politikolog.

Nišlijka Jelena Jevtić brani boje Srbije u Americi

Jelena jednu godinu srednje škole pohađa u Americi, a nakon završene Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu i dobijene stipendije odlazi na koledž gde postaje istaknuta liderka.

“Moje iskustvo na američkom koledžu bilo je neverovatno, jer sam dosta naučila o američkoj politici, kao i o međunarodnim odnosima iz američke perspektive. Tokom studija, bila sam predsednica studentskog parlamenta i bila deo dva počasna društva, što je doprinelo mom profesionalnom uspehu. U celoj ovoj priči porodica mi je bila najveća podrška.” – istakla je Jelena tokom svečanosti povodom diplomiranja.

Jelena J. i senator Džo M.
Jelena J. i senator Džo M.

Učila od senatora i diplomirala kao najbolja na koledžu

Da je tokom studija bila zapažena, govori i to da je nedavno dobila poziv od senatora Džoa Menčina Trećeg iz Zapadne Virdžinije da radi u njegovom kabinetu.

Za međunarodne studente koji studiraju političke nauke u SAD, najveća je čast raditi u američkom Kongresu u Vašingtonu.

„Ovog semestra imala sam priliku da radim za senatora iz Zapadne Virdžinije. Upoznali smo se pre par godina na sajmu poslova i razgovarali o budućnosti američke politike, nakon čega mi je bila ponuđena praksa u njegovoj kancelariji u Vašingtonu. Tokom staža, pohađala sam saslušanja Komiteta za međunarodne odnose i Komiteta za oružane snage i pisala memorandume za senatora. Takođe sam sarađivala sa raznim zakonodavnim asistentima za međunarodne odnose, bezbednost i imigraciju kako bih naučila što više o američkom zakonodavnom procesu. Prošla sam i kroz obuku za obavljanje tura US Capitol-a i bila vodič za stanovnike Zapadne Virdžinije i prijatelje senatora.“Jelena Jevtić prenosi značajna iskustva.

Ovo iskustvo je mladoj Nišlijki doprinelo da upozna mnoge uticajne ljude, ali i da dobije staž u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu ove godine i tako brani boje naše zemlje u Americi.

Jelena će prvo iskoristiti pauzu koja zasluženo sledi da poseti Niš, tokom juna će raditi i međunarodno istraživanje u Srbiji povodom obrazovanja studenata o razrešavanju sukoba i uspostavljanju mira u regionu.