Inicijativa “Ne damo niški aerodrom” uputila žalbu Direktoratu za konkurenciju EU

Protest 25. aprila na Trgu kralja Milana, Niš; Foto: Luka Radulović
Protest 25. aprila na Trgu kralja Milana, Niš; Foto: Luka Radulović

Inicijativa “Ne damo niški aerodrom” uputila je danas prepodne žalbu Direktoratu za konkurenciju Evropske Komisije u Briselu, a u vezi koncesije beogradskog aerodroma Nikola Tesla.

“Pokušaj monopolizacije tržišta u korist koncesionara Vansija, sprovođenjem ograničenja razvitka aerodroma Konstantin Veliki do detalja je potkrepljen dokazima. U toku dana EU Komisija potvrdila je registraciju i dodelila referentni broj žalbe”, navodi se u saopštenju Inicijative “Ne damo niški aerodrom”. 

Iz inicijative podsećaju da je, nakon više pokušaja povećanja cene takse na aerodromu “Konstantin Veliki” od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastukture, Vlada Republike Srbije zatražila od Grada Niša da se celokupno vlasništvo nad JP “Aerodrom Niš” prenese u vlasništvo države, na upravljanje kompaniji Aerodromi Srbija koje posluje sa gubitkom.

“Nakon toga usledilo je više izjava čelnika vrha države o delovima koncesionog ugovora aerodroma Nikola Tesla, koji do današnjeg dana nije otvoren za javnost, a koje potvrđuju ograničenje rasta broja putnika Aerodroma Niš”, navodi se u saopštenju.

Iz niške inicijative najavljuju da je borba tek počela i još jednom su pozvali gradske odbornike da o odluci i glasanju koje tek treba da se održi na sednici Skupštine grada Niša, dobro razmisle zbog, kako ističu, posledica koje ovakva odluka nosi sa sobom.  

Global Digital Clinik