I ove godine svečana litija u čast Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu

Svečana litija u naselju Duvanište 2013. godine; Foto: SPC
Svečana litija u naselju Duvanište 2013. godine; Foto: SPC

U subotu, 12. maja 2018. godine, navršava se 19 godina od dana kada je tokom NATO bombardovanja Niš i naselje Duvanište zasuto smrtonosnim kasetnim bombama, ali, zahvaljujući zaštiti Svetog Vasilija Ostroškog, niko nije stradao.

Dvanaestog maja 1999. godine na Duvanište bačeno je oko tri hiljade kasetnih bombi, inače zabranjenih Ženevskom konvencijom. Od gelera povređeno je 11-oro Nišlija.

Žitelji Duvaništa slave ovaj dan kao svoju slavu, a domaćin slave ove godine je predsednik Skupštine GO Medijana prof.dr Žarko Ranković.

“Slavska litija biće u petak, 11. maja od 18 časova i kretaće se od MK Medijana do hrama Svetog Vasilija Ostroškog u petak”, najavljuju iz GO Medijana.  

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu; Foto: Miroljub Kostić, wikipedia
Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu; Foto: Miroljub Kostić, wikipedia

Hram Svetog Vasilija Ostroškog koji je počeo da se gradi 2015. godine nalazi se u Gradskoj opštini Medijana, u naselju Duvanište neposredno uz Bulevar Medijana sa jedne, i Nišave sa druge strane.

U subotu, 12. maja u 8.30 sati biće Sveta Arhijerejska Liturgija i sečenje slavskog kolača ispred hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

Global Digital Clinik