Hakeri iz Niša za sada neće biti izručeni Americi

hakeri
Foto: Ilustracija, Pixbay

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je odluku kojom je 10 hakera iz Niša osumnjičenih za digitalnu prevaru tešku 70 miliona dolara, trebalo da budu izručeni Americi.

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu, poništena je odluka Višeg suda u Beogradu kojom su ispunjeni svi zakonski uslovi da programeri budu izručeni Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon žalbe advokata, ovo rešenje je ukinuto a zbog kako kažu iz Apelacionog suda, bitnih povreda odredbi krivičnog postupka i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pa je Višem sudu vraćeno da ponovo odluči o izručenju.

Prvobitnom odlukom Višeg suda prvo je utvrđeno da je stečen osnov za iručenje 10 programera Americi , kako bi im se tamo sudilo za digitalne prevare teške 70 miliona dolara.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal su ranije naveli i da su optuženi za organizovani kriminal, učestvovanje u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi na internetu.

Međutim odlukom Apelacionog suda ukinuto je rešenje Višeg suda u Beogradu od 23. oktobra 2020. godine i vratilo prvostepenom sudu na dalji postupak, saopštavaju iz Apelacionog suda.

Ova odluka je nakon što je advokat programera uložio žalbu na rešenje Višeg suda. Iz Apelacionog suda navode da je prema njihovoj proceni prvostepeno rešenje doneto uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka, imajući u vidu da su u obrazloženju rešenja izostali razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja, dok su razlozi koji su dati nejasni.  Pri tome  je i činjenično stanje ostalo nepotpuno utvrđeno, a na koje povrede se osnovano ukazuje žalbama branilaca okrivljenih zbog čega je prvostepeno rešenje moralo biti ukinuto, saopštavaju iz ovog suda.

Dodaju da se o jednom od Nišlija iz grupe programera, a koji je već izručen SAD, nije  odlučivalo pred Apelacionim sudom, jer on nije bio obuhvaćen žalbom advokata ostalih desetoro osumnjičenih.

Podsetimo, septembra prošle godine niški hakeri optuženi su za digitalnu prevaru, putem koje su navodno zaradili 70 miliona dolara, a prilikom čega je oštećen i državljanin Teksasa. Iako još uvek nije poznato da li će do ekstradicije doći, ovaj čin dodao je težinu na tas u korist izručenja.