Srbija peta u Evropi po broju zaraženih na 100.000 stanovnika

srbija peta u evropi
Foto: Ilustracija

U svetu je do sada zaraženo više od 123,6 miliona ljudi, a preminulo je više od 2,72 miliona. Oporavilo se blizu 70,1 miliona ljudi, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta, a prenosi BBC. Prema navodima ovog portala a prema podacima SZO, Srbija je trenutno peta u Evropi po broju novozaraženih na 100.000 ljudi.

Dok Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je Srbija trenutno peta u Evropi po broju novozaraženih na 100.000 ljudi, nemačka kancelarka Angela Merkel objavila je da ta država uvodi strože mere tokom uskršnjih praznika, navodi BBC.

U Srbiji je u poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo još 32 ljudi, a zaraženo je još 4.769. Od početka pandemije, u Srbiji je prema zvaničnim podacima preminulo 4.966 ljudi, a zaraženo je 555.897.

Marijan Ivanuša, šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, rekao je da se intenzivno širi britanski soj virusa i ocenio da je važno da se što više ljudi vakciniše.

„Najbolja je vakcina ona koju možete danas da dobijete. Ne sutra, prekosutra ili u julu. Dakle danas“, rekao je Ivanuša za Radio-televiziju Srbije.

Nemačka produžava restrikcije na još mesec dana i uvodi dodatne mere tokom pet dana uskršnjih praznika, objavila je rano jutros kancelarka Angela Merkel.

„Mi takoreći imamo novu pandemiju – imamo u suštini novi virus, naravno istog tipa ali sa potpuno drugačijim karakteristikama, znatno smrtonosniji, znatno zarazniji i to na duže vreme“, rekla je Merkel, a prenose svetske agencije.

Izvor: BBC