U Srbiju danas stiže 100.000 vakcina „Sputnjik“

sputnjik
Foto: Ilustracija, Unsplash

U Srbiju danas stiže 100.000 vakcina „Sputnjik“, a početkom aprila milion kineske, to je najavio Predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je izjavio je da danas u Srbiju stiže 100.000 „Sputnjik ve“ vakcina prve komponente, a milion doza kineske Sinofarm između 5. i 10. aprila.

Juče je u Srbiju stiglo 56.000 Fajzerovih vakcina a prošle nedelje potpisan je  ugovor za kupovinu nova dva milona vakcine “Sinofarm”.

Sve dostupne vakcine u Srbiji izazivaju neka neželjena dejstva. Predrag Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva, izjavio je da su se neželjene reakcije najviše javljale kod kineske vakcine 224, zatim Fajzerove sa 200 i ruske sa 118 neželjenih reakcija. Prema njegovim rečima u dva slučaja nije definisano koje je sredstvo upotrebljeno za imunizaciju.

Govoreći o AstraZeneki  kaže da su bila 82 prijavljena slučaja neželjenih reakcija. Kako je naveo za RTS, sve reakcije su bile očekivano, uobičajeno blage, kao što je to bio slučaj uglavnom i sa ostalim vakcinama. Te reakcije su kako je rekao, bol na mestu primene, otok, malaksalost, povišena temperatura.