Građani posadili drveće na protestu protiv investitorskog urbanizma u Nišu

Na sportskim terenima iznad Stare ciglane udruženje građana „Nišlije da se pitaju“ je organizovalo drugi protest protiv investitorskog urbanizma i kako kažu, otimanja javne površine od građana Niša. Održana je i izložba kućnih ljubimaca, a okupljeni su posadili i nove sadnice.

Planom koji su niški odbornici usvojili februara, predviđena je izgradnja novog, “elitnog naselja” na Paliluli.

Zabrinuti da će najavljene zgrade dovesti do poplava i klizišta u tom delu grada, građani su najpre protestovali ispred Skupštine grada Niša.

Da umesto betona i solitera žele park, zelenilo i sportske terene, poručili su i na samom terenu iznad stare ciglane.

Okupljenim Nišlijama obratili su se u ime Udruženja „Nišlije da se pitaju“ prof. Tamara Milenković Kerković, Slaviša Dinić i Dragana Milutinović i pozvali ih na jedinstvenu borbu za odbranu „Našeg terenčeta“ koje je, kako kažu, postalo simbol otimanja Grada od Nišlija.

Pročitano je i pismo pravog vlasnika zemljišta iznad Stare ciglane, g. Aleksandra Popovića o svim preprekama koje mu institucije prave u borbi da povrati svoju dedovinu, koju su mu niške vlasti , po drugi put, nakon što su to nakon Drugog sv.rata učinili komunisti, ponovo otele omogućvši protivzakonitu prodaju zemljišta.

Kako je rečeno, nizom urbanističkih planova od 2021.god. sve do skupštinskog usvajanja Plana detaljne regulacije  februara ove godine, zelena površina na više hektara na brdu iznad Stare ciglane koja je od 1970.god. svim urbanističkim planovima bila predviđena kao prostor javne namene, sporta, parka i rekreacije, proglašena je tzv. „mešovitom svojinom“ i omogućena njena prodaja privatnim investitorima.

Dodaje se, da je na osnovu odluka Zavoda za urbanizam, Komisije za planove i niške izvršne i zakonodavne vlasti omogućeno je da privatni investitori od A.D Stara ciglana otkupe zemljište i upišu se kao vlasnici, iako je zemljište u postupku restitucije od strane pravog vlasnika porodice Popović, kojima su  komunističke vlasti upravo tu imovinu oduzele.

“Zbog ovog drskog kršenja ustavnih i svojinsko-pravnih normi, kao i zbog nasilja nad prirodom i kvalitetom života Nišlija kojima su urbanisti svojim planovima oduzeli javni prostor za sport, rekreaciju, omogućili dalje uništenje  vazduha i doveli ih u opasnost od budućih klizišta i poplava, na terenima iznad Stare ciglane održana je u nedelju 3.marta od 11 do 13 sati „Anti-beton žurka“ koja je okupila više od  stotinu građana Palilule, komšija koji su na terenima Stare ciglane odrastali i njihove dece i unuka. Palilulcima su se pridružile u ovoj borbi i Nišlije iz svih drugih delova Grada, svi koji su svesni da je nedopustivo otimanje Grada od Nišlija”, navode organizatori.

Uz muziku, druženje, igru, sportska takmičenja, organizovan je i izbor za najlepšeg ljubimca, a  simbolično su posađena stabla drena i kestena, kao budući „čuvari“ njihovog „Terenčeta“ kako Palilulci ovaj prostor zovu.

Mladi i deca dobili su na poklon desetine lopti za razne sportove, a na mini reviji pasa,  najlepšim ljubimcima su podeljene nagrade i pehari koje su donirali organizatori ovog okupljanja.

Global Digital Clinik