Gde najviše stradaju pešaci

pešaci
Foto: Ilustracija

Od početka godine u Srbiji je život izgubilo 39 pešaka, što je gotovo polovina svih poginulih u saobraćajnim nesrećama, a među njima je troje dece. Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić, naglasio je na RTS-u, da pešaci najviše stradaju u naseljima tamo gde bi trebalo da su najviše zaštićeni.

Pešić je gostujući na RTS-u rekao da Agencija pokreće veliku akciju na teritoriji Srbije samo sa jednim ciljem – da zaštititi pešake u saobraćaju. Put do posla, škole, pijace ili izletišta vodi najčešće preko prometnih gradskih saobraćajnica.

On je naglasio da pešaci najviše stradaju u naseljima tamo gde bi trebalo da su najviše zaštićeni.

“Stradaju na prolascima državnih puteva kroz naselje, ako pogledamo broj poginulih pešaka, više od 63 posto je poginulo u naselju, ako uzmemo u obzir i povređene – više od 93 posto je bilo u naselju”, rekao je Pešić.

Dodao je i da pešaci stradaju na delovima naselja gde nema trotoara, iako bi taj deo koji se proglasi za naselje morao da ima trotoar po definiciji – oni stradaju na tom delu gde nema trotoara, primorani su da se kreću kolovozom i to je jedan od razloga.

Pored toga, pešaci stradaju i u blizini pešačkih prelaza, ne na pešačkom prelazu, jer očekuju da ih vozači negde tu očekuju na pet, 10 ili 15 metara, što je pogrešno.

On je rekao da kod nas postoji zabluda, da postoji zona pešačkog prelaza što je netačno, postoji samo pešački prelaz i vozači pešake očekuju na prelazu.

Mesta gde stradaju pešaci su i podzmeni i nadzemni prelazi, iako su ta mesta obezbeđena, pešaci iz želje da ne prolaze kroz prolaze i nadzemne prelaze, pretrčavaju kolovoze.

“Moram da na glasim da 12 odsto pešaka strada baš na pešačkom prelazu. Bilo da je greška vozača, bilo pešaka zbog crvenog svetla ili neki drugi faktori kao što su telefon, slušalice i slično”, rekao je Pešić.

On se osvrnuo i na starosnu strukturu stradalih, istakavši da dominantno kao pešaci stradaju osobe koje imaju više od 65 godina, a što je parados.

U prilog tome naveo je što mali broj dece strada, s obzirom na to da su najnespremniji za saobraćaj, nemaju dobro izgrađene psihofizičke sposobnosti za procenu brzine, njihova visina je manja od visine automobila pa su, kako je rekao sve to  parametri koji ovu grupu čini veoma rizičnom.

Prema njegovim rečima starije osobe najviše stradaju iz nekoliko razloga, a kao jedan od najvažnijih naveo je to što su vremenom opale psihofizičke sposobnosti ali da one toga nisu svesne.

Pešić je najavio i kampanju, koja će imati za cilj promociju bezbednosti pešaka.

“Pripremili smo video-spot koji promoviše pešačke prelaze – da je to mesto gde su zaštićeni, da je to mesto gde treba da prelaze kolovoz”, rekao je Pešić.

Dodao je i da će jedan deo aktivnosti  biti noćne akcije zajedno sa policijom, da će ići u  lokalne samouprave koje su najugroženije i na mesta gde nam najviše pešaka strada i da će tamo  deliti materijale, svetla za bicikle, reflektujuće torbe, svetleće trakice, svetleće prsluke da bi se povećala vidljivost pešaka.

Govoreći o kaznenoj politici, Pešić ukazuje da će policija biti na onim mestima gde pešaci najviše krše propise i da će to biti završni deo kampanje.

Podsetimo policija je od 11. marta najavila da će pojačati kontolu na pešačkim prelazima. Naročito zbog onih koji pričaju mobilnim telefonom ili koriste slušalice, jer oni nisu u stanju da prate zvukove i sabraćaj oko sebe.