Policija pojačava kontrolu na pešačkim prelazima

kontrolu
Foto: Ilustracija

Policija će pojačati kontolu na pešačkim prelazima. Naročito zbog onih koji pričaju mobilnim telefonom ili koriste slušalice, jer oni nisu u stanju da prate zvukove i sabraćaj oko sebe, navode iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Od početka godine u saobraćajnim udesima su stradale 53 osobe, što je 30 manje nego prošle godine, opominju u Agenciji za bezbednost saobraćaja. Međutim, prošle godine je poginulo čak 56 pešaka, od čega dva deteta, a ostali stradali spadaju u starosnu kategoriju 60 i više godina.

Mnogi od njih su nastradali i od vozača trotineta i elektrobicikla, pa iz Agencije apeluju da svako koristi svoju kolovoznu traku, a da se trotoari oslobode za pešake.

Kako do nesreća ne bi dolazilo, ili kako bi one bile svedene na minimum najavljena je i pojačana kontrola pešaka u saobraćaju, a za one koji ne poštuju propise ni kazne neće biti male.

Pešaci koji pređu ulicu van pešačkog prelaza ili na crveno svetlo platiće 5.000 dinara, a ako to urade u prisustvu maloletnog deteta kazna je od 15.000 do 30.000 dinara.

Koriščenje mobilnog telefona na pešačkom prelazu može da vas košta 3.000 dinara, a ako je sa vama dete, kazna iznosi od 6.000 do 12.000 dinara.

Za slušalice u oba uha na pešačkom prelazu kazna iznosi  3.000 dinara.