Fly Naissus: Država Nišu oduzela aerodrom – dugove ostavili gradjanima Niša

iz niša
Foto: Aerodrom "Konstantin Veliki"

Iako je 2018. godine država uzela vlasništvo nad aerodromom “Konstantin Veliki” u Nišu, dugovi grada prema Ministarstvu odbrane za ustupljeno aerodromsko zemljište još uvek su na teretu budžeta grada Niša, prenosi portal Fly Naissus.

Kako dalje stoji u tekstu portala Fly Naissus, dug koji Grad Niš ima prema Ministarstvu odbrane za zemljište koje je dobio za proširenje kompleksa niškog aerodroma, a koji je 2018. godine preuzela država, i dalje raste.

Naime, grad je bio dužan da do jula 2020. izgradi stanove od 21.000 kvadratnih metara za pripadnike Vojske Srbije. Međutim, s obzirom na kašnjenje, grad se suočava s ugovornim kaznama od 6313 EUR za svaki dan zakašnjenja, pa se ukupan dug sa kamatama sada procenjuje na impozantnih 8,1 miliona EUR – navode stručnjaci, za pomenuti portal.

Iznos od 8,1 miliona evra je gotovo 62% novca koji je država do sada uložila u izgradnju novog terminala na niškom aerodromu

Prema rečima Prof. dr Dejana Blagojevića, iako je problem na prvi pogled rešen kada je 2018. godine država preuzela aerodrom, ali klauzula o kamati nije ukinuta. Sada su se građani Niša našli u jednom Bermudskom trouglu između Ministarstva odbrane, Ministarstva saobraćaja i grada Niša – navodi Prof. dr Blagojević.

Ukoliko država ne izmiri dugovanja Grada Niša prema Ministarstvu odbrane, što je njena obaveza s obzirom na preuzimanje vlasništva nad aerodromom i upravljanje zemljištem koje je Niš preuzeo za razvoj niškog aerodroma, čini se da će dosadašnje investicije države biti isplaćene iz džepova nišlija, i to na ime kamata za dugove koje je sama napravila.

Podsetimo, grad već nekoliko godina nema vlasništvo nad aerodromom, a i dalje se suočava s ogromnim dugovanjima prema državi. Mnogi analitičari tvrde da je preuzimanje vlasništva nad aerodromom od strane države imalo za cilj pre svega kontrolisanje i oblikovanje politike upravljanja, umesto stvarne želje za razvojem i unapređenjem.

Izvor – Fly Naissus

Global Digital Clinik