Fića nakon 20 godina ponovo vozi zahvaljujući Nemanji

fića
Foto: Nemanja Nestorović

“Zastava 750” poznatija kao “Fića”, obeležila je zlatni period Jugoslavije. Iako se ne proizvodi od 1985, zahvaljujući ljubiteljima i dalje živi, i osvaja drumove.

Jedan “Fića”, poznatiji kao Žuća, proizveden je 1979. godine. Poslednjih 20 godina strpljivo je čekao da njegovo vreme opet dođe, jer ono što je dobro nikad ne izlazi iz mode, zar ne?

Foto: Nemanja Nestorović

Naš Žuća zahvaljujući mladom Nemanji Nestoroviću dobio je šansu da upozna ovu novu zemlju, drugačiju od one u kojoj je nastao i prešao 25.000 kilometara.

Nemanja ima 22 godine i 2020. godine je kupio svog prvog Fiću. “Fiću sam kupio u februaru, u Prokuplju. Kad sam pronašao vremena za ovaj projekat, ušao sam na oglase i tražio. Oglasa je bilo previše, a dobrih automobila veoma malo. Napokon, jednog popodneva naišao sam na Žuću. Pozvao sam navedeni broj javio mi se stariji čovek, deka, 1936. godište. Nisam želeo puno da ga zadržavam samo sam rekao “sačuvajte mi auto krećem”. Tako sam krenuo put Prokuplja, oko 350 kilometara u jednom pravcu. Stigao sam tamo po mraku, nisam ništa ni gledao. Platio sam, ispričali smo se i krenuo sam nazad”, priča ovaj mladić iz Lajkovca.

Nemanja i Žuća

Nemanja je po struci elektrotehničar, ima i svoj servis, a njegova ljubav prema automobilima traje od detinjstva. “Počela je već kad sam imao 3 godine. Znao sam sve marke automobila, modele, sve o njima. Kad sam odrastao bazirao sam se na elektroniku, ali ljubav prema starim automobilima nije prestajala. Sve te godine bila je tu, samo zbog manjka vremena nisam uspeo da realizujem svoj projekat. Konkretno, favorizovao sam Zastavine automobile koji su se proizvodili u Kragujevcu. Ipak su oni bili ponos bivše Juge” nastavlja svoju priču.

Prave avanture tek slede

Kako kaže Nemanja, “površno sređivanje” Fiće trajalo je sedam meseci, a čeka ih totalna restauracija. Većinu posla uradio je sam. “Pomagao mi je komšija kad je imao vremena, ali u suštini, 90% posla sam uradio ja.”

Nemanja i Žuća prešli su 3000 kilometara, a prave avanture čekaju ih nakon restauracije u martu. “Za početak planiramo da obiđemo sve zemlje bivše Jugoslavije. Imamo pozive iz svih država, nadam se da ću uspeti da ispoštujem sve ljude”, zaključuje Nemanja.

Njihove avanture možete pratiti na Instagramu.