Apel MUP-a: Ne koristite pirotehnička sredstva

pirotehnička sredstva
Foto: Ilustracija, Pixabay

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je saopštenje u kojem apeluje na građane da tokom praznika ne koriste pirotehnička sredstva.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da tokom predstojećih novogodišnjih praznika ne koriste petarde i ostala pirotehnička sredstva.Takođe i da posebnu pažnju obrate na električne uređaje koji se koriste kao ukrasi” navode.

Iz Ministarstva upozoravaju da usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do teških povreda, opekotina, razderotina. “Neretko dolazi i do povreda lica, šake i drugih delova tela koje mogu dovesti do invaliditeta” ističu. Pored uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira, nestručno rukovanje pirotehnikom može izazvati i požare.

Tokom prošle godine usled nestručnog rukovanja pirotehnikom povređene 24 osobe, dok je u poslednjih pet godina povrede zadobilo ukupno 220 ljudi.

Zakonom o zaštiti potrošača zabranjena je prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima. Izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ističu da tokom novogodišnjih i božićnih praznika vatrogasci imaju povećan obim posla. To je jednim delom prouzrokovano neispravnim električnim uređajima koje koristimo kao ukras. “Savetujemo građane da te uređaje kupuju u ovlašćenim prodavnicama, kao i da prilikom upotrebe proveravaju da li se uređaj greje. Ne ostavljajte ih upaljene kada niste u stanu.”

Petarde i vatromet: Kako pomoći psima?