Petarde i vatromet: Kako pomoći psima?

petarde
Foto: Ilustracija, Pixabay

Pred nama su novogodišnji božićni praznici. Nažalost, u Srbiji je običaj da se ovaj period proslavlja uz petarde i vatromet. Jaki zvuci pucnjave neretko izazivaju strah kod naših pasa. Šta možemo učiniti da im pomognemo?

Ne postoji univerzalan savet koji bi se mogao primeniti na sve pse, kako petarde, grmljavina i ostali glasni zvukovi ne bi izazvali strah kod njih.

Evo nekoliko saveta kako možete pomoći svom ljubimcu

Planirajte unapred

Tokom praznika izbegavajte večernje šetnje, odnosno šetnje u vreme kada već otprilike znate da se učestalo puca. Obavite dugačku šetnju ujutro ili popodne kako psu ne bi izostala dnevna doza fizičke aktivnosti, igre i akcije. Nahranite psa nešto ranije kako stres ne bi uticao na apetit (mnogi psi kada su pod stresom ne žele da jedu).

Psi koji žive napolju

Psima koji inače žive napolju omogućite boravak u kući. Osim što je to period za njih izuzetno stresan, može biti i opasno ako petarda padne u njihovoj blizini. Biti sam i izolovan od svojih ljudi kada je u strahu, za psa je najgora opcija.

Napravite sklonište

Naučite psa da je “sklonište” sigurno mesto za odmor, tamo ga hranite, ostavite vodu u blizini i ponudite mu žvakalice (igračke od pune gume sa šupljinom koju napunite hranom, goveđe žile i sl.). Možete mu ostaviti svoju staru nošenu majicu kako bi pokraj sebe osetio vaš miris. (Učenje na sklonište potrebno je uoči praznika).

Zatamnite zvukove

Navucite zavese i spustite roletne barem u prostoriji u kojoj se pas najviše zadržava. Poželjno je da to uradite pre nego što pucnjava i vatromet započnu.

Kako šetati sa psom za vreme praznika?

Obavezno, tokom šetnje pas mora biti na povodcu. Čak ako se i nikad do sad nije bojao. Pas u stanju panike nije sposoban da sluša. Držanjem psa na povodcu nećete mu pomoći da prevlada strah, ali ćete ga sprečiti da pobegne i nastrada pod točkovima.

Bilo bi poželjno da pas na ogrlici ima markicu sa brojevima telefona koja se ne može lako skinuti, pocepati ili otpasti. Zašto? Ako pas slučajno pobegne veća je verovatnoća da će vas neko nazvati.

Strah nije razlog za kažnjavanje

Najvažnije od svega – psa nemojte kažnjavati, čak ni ako na pucanje reaguje nepoželjnim ponašanjem: to će samo pogoršati njegov strah. Deci objasnite da nije vreme za igru sa psom.

Izvor: Luftika