Festival Nisomnia u Nišu: Di-džejevi, radionice, filmovi, izložbe

Tradicionalni muzički festival Nisomnia održaće se na platou Niške tvrđave 22. i 23. juna, a nastupiće muzičari iz zemlje, regiona i sveta.

Prve festivalske večeri od 21 sat nastupiće Atheist Rap, Ničim izazvan, Neno Belan i Fiumens, a potom nastupaju di-džejevi Enzo Siffredi iz Velike Britanije i Alfred Azzetto iz Italije.

Od 22 sata 23. juna u Niškoj tvrđavi sviraju Mortal Kombat, Deca loših muzičara i El Jazzyra, a festival zatvaraju di-džejevi iz Holandije i Nemačke Kraak and Smaak i DJ Lion.

“Program festivala je osmišljen tako da za svakog bude po nešto. Imamo i dosta pratećih dešavanja, a prvi put se Nisomnia održava na platou Tvrđave. Obezbeđena je i dobra tehnika i internet za livestream prenose, tako da se ne može reći da se u našem gradu ne dešavaju dobre stvari”, najavljuju iz Niškog kulturnog centra, koji je za organizaciju ovog festivala iz gradskog budžeta dobio 5 miliona dinara.

Ulaznice u pretprodaji su bile do 15. juna i mogle su se kupiti po ceni od 500 dinara po večeri ili 800 dinara u kompletu, a sada su 600 dinara pojedinačno i 1000 dinara za obe festivalske večeri.

Prodajna mesta: Vilin Grad, Energy Music Shop, Flo-Cafe, Galileo Turistička Agencija, Julijan Djupon, Lucas Cafe, ChaIRSki.

Bogat prateći program festivala Nisomnia

Pre početka Nisomnie mladi muzičari iz osnovnih i srednjih škola u Klubu Niškog kulturnog centra, koji je i organizator festivala učestvuju u rok radionici.

Sarađuju sa iskusnim muzičarima iz niškog Art centra koji ih podučavaju pevanju i sviranju gitare, bas-gitare, klavijatura i bubnja.

Nakon radionica za mlade je predviđen i javni nastup 20. juna u Parku “Sveti Sava”.

Ljubitelji elektronskog zvuka imaće priliku, takođe u okviru pratećeg programa ovogodišnje Nisomnie, da u okviru DJ radionice nauče i pokažu svoju kreativnost u odabiru pesama, stilu i puštanju muzike. Za mlade muzičare i DJ radionice su bile besplatne.

Film „Zarobljeno vreme“ o rok kritičaru Petru Peci Popoviću biće prikazan 21. juna od 18 sati u bioskopu Vilin Grad, dok će posetioci Nisomnie moći da pogledaju i izložbu fotografija „Zamrznuti tonovi“ Marka Ristića od 20. do 23. juna u kafeu Julijan Djupon.

U okviru pratećeg programa Nisomnie 20. juna od 18 sati održaće se i Street art – crtanje uličnih grafita u Parku “Sveti Sava” u Nišu.

Dan nakon zvaničnog dela festivala na istom mestu, na platou Niške tvrđave, 24. juna održaće se Čupin memorijal u znak sećanja na niškog muzičara, dugogodišnjeg basiste Galije Zorana Radosavljevića. Realizuju ga UG Balkanrock, NKC i Čupini prijatelji.

Ulaz za Čupin memorijal je besplatan, a nastupiće grupe Iron Maiden in Ni, The Bloody Earth, Opposite Way, Totalni Klošari i Nemesis.