Epilog Festivala u Aleksincu – nagrade i saopštenje stručnog žirija

Festival u Aleksincu

Završen je Festival u Aleksincu. Nagrade su dodeljene najboljim glumcima i glumicama, režiseru, najboljoj predstavi, kao i za najbolji tekst. Ipak, čini se da je sve to ostalo u senci odluke da se otkaže predstava “Utopljena duša”.

Nagrada „Dušan Duka Jovanović“ za najbolju mladu glumicu dodeljena je Nataši Stanković za ulogu u predstavi „U čije ime“, Aleksandra Mihailovića, u režiji Milana Karadžića, produkcija Narodno pozorište Niš. Za ulogu u istoj predstavi, Aleksandar Marinković proglašen je za najboljeg glumca.

Nagradu „Olga Ivanović“ za najbolju glumicu podelile se Isidora Simijonović, Nina Nešković i Vanja Nenadić za uloge u predstavi „Jami distrikt“, Milene Bogavac. Za istu predstavu, Kokan Mladenović nagrađen je za najbolju režiju. Predstava je u produkciji Bitef teatra, Beograd, Centra za kulturu Tivat, Asocijacije „Mask“ Segedin i Think Tank Studia Novi Sad.

Ova predstava proglašena je i za najbolju na festivalu, dok je nagradu za najbolji tekst dobila Milena Bogavac, takođe za predstavu „Jami distrikt“.

Bura oko otkazane predstave

Tokom i nakon 7. festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu diglo se mnogo bure u javnosti zbog otkazivanja predstave “Utopljena duša”, u kojoj glumi Sergej Trifunović. Ovim povodom oglasio se i stručni žiri festivala, a celo saopštenje možete pročitati u nastavku.

Saopštenje stručnog žirija 7. festivala prvoizvedenih predstava:

Jedna nepromišljena, nedovoljno utemeljena i neprincipijelna odluka, bacila je veliku senku na 7. festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu i dovela njegovu budućnost u pitanje. Ničim izazvana, osim malopalanačkim udvorištvom i politikantstvom najgore sorte, odluka da se dva dana uoči Festivala, a nakon što je njegov repertoar odavno utvrđen i usvojen, iz selekcije izostavi predstava „Utopljena duša“, Beogradskog dramskog pozorišta, a zbog navodnog sukoba interesa između oca selektora i sina glumca, odraz je, po našem mišljenju, neznanja, političkog voluntarizma i komesarske osionosti.

Suočeni s neprijatnim činjenicama vanumetničke prirode, koje štete ne samo pozorištu nego sveopštoj klimi u društvu, a na molbu selektora i umetničkog direktora Festivala Tomislava Trifunovića koji je, uprkos svemu, sve vreme prisustvovao Festivalu i, pre svega, zbog glumačkih ansambala i publike koja je svake večeri ispunjavala salu, odlučili smo da ipak obavimo dužnost stručnog žirija koju smo prihvatili još pre nekoliko meseci. Jer, kao što reče jedan od nagrađenih na ovogodišnjem Festivalu: Aleksinački festival se brani u Aleksincu. Mi dolepotpisani dodajemo: sloboda se osvaja na sceni, a ne iza kulisa.

Tokom šest festivalskih večeri videli smo pet predstava u konkurenciji za nagrade, različitih po tematici, estetici, pozorišnoj poetici, neujednačenih po dometima i scenskim postignućima.

Članovi žirija izražavaju snažnu podršku Festivalu koji je pre sedam godina u Aleksincu obnovio, u najboljim namerama, Dušan Duka Jovanović. Nadamo se da će njegovi sledbenici istrajati u odbrani ove plemenite pozorišne, kulturne i društvene misije.

Članovi stručnog žirija
Slobodan Savić
Goran Ibrajter
Milivoje Mlađenović, predsednik

U Aleksincu,
27.11.2018.

Global Digital Clinik