Dodela nagrade „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu

Krsta Popovski

Svečana dodela nagrade „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu u 2017. godini će biti održana u četvrtak, 29. novembra, od 18 časova, u Gradskoj kući.

Inače, dobitnik petnaeste po redu nagrade „Stevan Sremac“ je Krsta Popovski, za roman „Ina“ (izdavač „Laguna“ iz Beograda).

„Baveći se, pre svega, temom izmeštanja i gubitka identiteta, Krsta Popovski u romanu „Ina“ gradi sliku nemira i preispitivanja savremenog čoveka. Poput svojih grotesknih junaka, i autor u svom pripovedanju prelazi različite granice kako bi čitaocima pružio intenzivan i često šokantan doživljaj sveta.“

„Pripovedajući provokativno, stilski precizno, Popovskom uspeva da, oslanjajući se na suptilne intertekstualne aluzije, ispriča zanimljivu i istovremeno smisaono bogatu priču. Po inspiraciji i kritičkom odnosu prema stvarnosti roman „Ina“ ostaje na tragu poetike Stevana Sremca. Sve navedeno ovu knjigu svrstava u sam vrh ovogodišnje prozne produkcije“, izjavili su u NKC-u.

Pored dobitnka, u programu će učestvovati i predsednica žirija, doc. dr Jelena Jovanović. Takođe, trupa „Književna boemija“ će se predstaviti dramatizacijom pripovetke „Kalča u pozorištu“. Ovo će biti prvo predstavljanje celokupne Trupe publici delom koje ne pripada poeziji. Voditelj programa je Velibor Petković.

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje Grad Niš, a tehnički organizator je Niški kulturni centar. Pokrovitelj nagrade je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Global Digital Clinik