Epidemiološka situacija u zemlji stabilna: U Nišu mirno, ali i dalje nesigurno

Epidemiološka situacija
Izvor fotografije: srbija.gov.rs

Epidemiološka situacija u Srbiji se stabilizuje, sa značajnom tendencijom pada zaraženih. Trenutno je u bolnicama širom zemlje, prema zvaničnim podacima, hospitalizovano 4353 osoba.

“Epidemiološka situacija se u čitavoj Srbiji stabilizuje ili smiruje sa značajnom tendencijom pada zaraženih”, izjavila je Darija Kisić Tepavčević. Prema njenim rečima, i dalje je najviše novozaraženih u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Šapcu. Takođe, primećen je rast novih slučajeva na području Aleksinca.

S druge strane, na području Leskovca zabeležen je jedan laboratorijski pozitivan slučaj, a u Tutinu od 44 testiranih nijedan nije bio pozitivan. Smederevo, Požarevac i Čačak, takođe su gradovi u kojima u poslednja 24 časa nije zabeležen nijedan laboratorijski pozitivan slučaj.

Komandant VMC Karaburma potpukovnik dr Ivo Udovičić rekao je da je klinička slika obolelih ista kao na početku epidemije. Podsetio je da su stariji najugroženiji, te da je u poslednjih 15 dana u tu zdravstvenu ustanovu primljeno više starijih osoba sa teškom pneumonijom. 

Darija Kisić Tepavčević, upozorila je da je i dalje neophodno poštovati sve mere prevencije. Mera ograničavanja rada objekata do 23 časa nije problem i u nekom trenutku biti ukinuta, ali će ostale mere dugo biti deo naše svakodnevice, rekla je ona. “Nošenje maski i fizička distanca, će ostati dugo sa nama, čak i onda kada broj zaraženih bude minimalan.”

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji trenutno ima 4353 hospitalizovanih, a od 29. do 30. jula registrovan je 321 potvrđen slučaj. Na respiratorima se nalazi 150 pacijenata, a preminulo je sedam osoba.

Situacija u Nišu mirna, ali nesigurna

Prema rečima epidemiologa prof. dr Branislava Tiodorovića, epidemiloška situacija u ovom trenutku deluje mirno i stabilizovano. Niš je u boljoj situaciji u odnosu na mart i april. Ona je nesigurna, ali pod kontrolom. “Uz disciplinuu i poštovanje mera, do kraja avgusta bismo imali daleko mirniju situaciju”, smatra Tiodorović.

Klinike za plućne bolesti u Knez Selu biće pretvorena u kovid bolnicu, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Uskoro počinje njena adaptacija, nakon čega bi bolnica trebalo da ima između 400 i 500 kreveta. U Nišu je juče otvorena laboratorija Vatreno oko, koja bi trebalo da dnevno obrađuje oko 1000 uzoraka.

Na sajtu KC Niš juče nisu objavljene informacije o korona virusu, a 29. jula bilo je hospitalizovano 370 pacijenata. Kod 164 i sedmoro dece potvrđen je virus.

U Nišu je juče otvorena laboratorija Vatreno oko, koja bi trebalo da dnevno obrađuje oko 1000 uzoraka.

 

 

 

Dostava hrane u Nišu