Epidemiološka situacija u Nišu složena: Privremeno zabranjen rad pijaca, odloženi festivali

Epidemiološka situacija u Nišu
Član Gradskog štaba za vanredne situacije

Epidemiološka situacija u Nišu je složena ocenio je Gradski štab za vanredne situacije na sednici.

Gradski štab za vanredne situacije razmatrao je aktuelnu situaciju u gradu, i ocenio da je sveukupna situacija složena. Sve medicinske ustanove funkcionišu u punom kapacitetu kako bi zbrinule povećan broj pacijenata, navodi se u saopštenju.

Ocenjuju da je KC Niš dobro snabdeven svim neophodnim medicinskim i zaštitnim materijalom i, u ovom trenutku, raspolaže dovoljnim kapacitetima za smeštaj novoobolelih. Mora se raditi i na obezbeđivanju novih smeštajnih kapaciteta, za slučaj pogoršanja situacije. Situaciju usložnjava činjenica da se u Niš svakodnevno dopremaju i pacijenti sa najtežim oblicima bolesti iz gradova na jugu i istoku Srbije.

Većina Nišlija poštuje mere

Gradski štab za vanredne situacije usaglasio se da većina građana poštuje propisane mere, posebno kada je u pitanju nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i u javnim, trgovinskim i ugostiteljskim objektima. Istaknuto je i da nepoštovanja i dalje ima, i da se prema takvima moraju preduzeti zakonom predviđene mere.

Okupljanje mladih na nišavskom keju i drugim površinama, gde se držanje distance ne poštuje, nosi veliki rizik, ocenjuju. Po ovom pitanju preduzeće se posebne mere, u prvom redu edukativne.

Takođe, inspekcijskim organima izdat je nalog da intenziviraju kontrole poštovanja mera. Štab podseća da su zakonom predviđene i oštre kazne čiji novčani deo koji može iznositi i 2 miliona dinara za pravna lica.

Zbog epidemiološke situacije održavanje festivala i manifestacija u avgustu moraju se odložiti. Na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravlje, Štab je jednoglasno ocenio i da ne postoje bezbednosni uslovi za njihovo održavanje.

Privremeno zabranjen rad pijaca

Štab je doneo i naredbu da se privremeno obustavi rad robnih pijaca. Zabrana se ne odnosi na auto pijacu, cvetnu pijacu i zelene pijace na kojima se prodaju prehrambeni proizvodi.

Uslovi koje robne pijace treba da ispune da bi se nastavilo sa radom su:

  • Da donesu Poseban plan primene mera protiv epidemije KOVID-19 (Poseban Plan),
  • da pribave pisanu saglasnost Instituta za javno zdravlje Niš na Poseban Plan iz prethodnog stava,
  • da pripreme sve uslove za praktičnu realizaciju Posebnog Plana,
  • Republička sanitarna inspekcija ili komunalna inspekcija gradske opštine treba da konstatuju praktičnu ispunjenost uslova iz Posebnog plana i posebnih mera za suzbijanje epidemije koje su propisali Vlada Republike Srbije i Gradski Štab za vanredne situacije grada Niša.
Dostava hrane u Nišu