Epidemiolog Kon: Nema informacija o broju izlečenih, nisu prikupljeni svi podaci

Epidemiolog Kon
Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon je izjavio da je primetan postepen pad broja obolelih od korona virusa u bolnicama. To smanjenje, međutim, kako navodi, ide sporije nego što bi se očekivalo u odnosu na pražnjenja bolnica.

„Virus je i dalje sa nama, brojevi su i dalje visoki i situacija je, i pored jasnog poboljšanja, i dalje nesigurna“, istakao je Kon.

Upitan zašto se više ne objavljuju podaci o broju izlečenih pacijenata u Srbiji, on je rekao da je razlog za to „verovatno jer nisu prikupljeni svi podaci“.

„Na kontrolnim pregledima u kovid ambulantama se taj broj neprekidno povećava i veći je od broja novih slučajeva. Smanjuje se broj pacijenata u bolnicama, ali oni nisu uvek izlečeni, već se tako računa tek nakon dve nedelje nakon što su otpušteni“, dodao je.

Govoreći o problemu boravka u ustanovama dece sa autizmom, Kon je rekao da u tom problemu „rešenja praktično nema“, ako nema popuštanja makar s jedne strane.

„Taj problem konstantno se provlači. S jedne strane je dodatni rizik to što ne može da se kontroliše potpuno njihovo ponašanje u smislu kontakata, i ne možete garantovati da oni koji rade sa njima ne mogu da im donesu kovid“, upozorio je Kon.

On je naveo da je njegovo mišljenje da bi krajnje rešenje trebalo bi bude da rade svi ti centri, ali da postoji ogroman strah ljudi koji sa rade sa decom koja imaju autizam da ih neće dovoljno zaštititi.

„U tom problemu rešenja praktično nema. Davno smo, na samom početku rekli naše mišljenje, da treba da rade kao i vrtići, ali to nije tako prihvaćeno. Taj problem nije rešiv, ako nema popuštanja makar s jedne strane, nema drugog rešenja. Nije nađeno rešenje jer ne postoji potpuna saglasnost svih strana“, rekao je Kon.

Najavio je da će se o odvijanju nastave u školama diskutovati na sastanku Kriznog štaba koji bi trebalo da bude održan u utorak.

Izvor: Insajder