Dvoje srpskih planinara izgubilo živote na planinarenju. Planinarski savez upozorava na poštovanje pravila i vremenskih uslova

Planinarski savez Srbije ističe da je samo tokom oktobra meseca, dvoje srpskih planinara izgubilo je život na feratama. Oni apeluju na svest planinarskih društava i planinara o neophodnosti poštovanja planinarskih pravilnika, etičkih kodeksa i uputstava o korišćenju tehničke opreme.

“Ti i slični tragični događaji su nam opomene, na žalost najokrutnije, da je planinarstvo lep, ali i opasan sport ukoliko se ne poštuju pravila i procedure”, navode iz Planinarskog saveza Srbije.

Sa promenom godišnjeg doba, kako napominju u Planinarskom savezu Srbije, dolaze i znatno nepovoljniji vremenski uslovi koji zahtevaju povećanu koncentraciju, dobru fizičku spremu, adekvatnu obučenost i opremljenost kao i da bez svega navedenog boravak u planini predstavlja ozbiljnu opasnost.

“Takođe želimo da ukažemo početnicima, ali i onima iskusnijima, da se u planinarske aktivnosti ne kreće bez osnovne planinarske obuke, odgovarajuće specijalističke obuke i bez nadzora sportskih stručnjaka sa odgovarajućom dozvolom za rad”.

Nesreće su, kako zaključuju, nažalost sastavni deo svakog sporta i upravo iz tog razloga Planinarski savez Srbije iz godine u godinu donosi sve strožije pravne akte sa ciljem podizanja bezbednosti učesnika planinarskih akcija, a sa željom da u budućnosti bude što manje nesreća sa tragičnim ishodom.