DŠK “Osnovac” treći u državi

Dečiji šahovski klub “OSNOVAC”
Dečiji šahovski klub “OSNOVAC”

Na nedavno završenom najjačem i najvažnijem ekipnom seniorskom prvenstvu Srbije za šahistkinje, koje se igralo u hotelu “Fontana” u Vrnjačkoj Banji, Dečiji šahovski klub “OSNOVAC” iz Niša osvojio je TREĆE MESTO, što je najveći uspeh niškog ekipnog šaha u seniorskoj konkurenciji u poslednjih 20 godina!

“Prethodne dve godine smo osvajanjem petog mesta u državi ostvarili najveći uspeh niškog ženskog šaha u ekipnoj seniorskoj konkurenciji u poslednjih 14 godina, a ove godine smo lestvicu uspeha podigli više i vratili se kući sa osvojenim peharom za treće mesto!

Iako smo se pre početka takmičenja nadali da možemo i do pobedničkog pehara, svakako smo zadovoljni ostvarenim rezultatom, jer biti tri godine zaredom u samom vrhu srpskog šaha, na najelitnijem ekipnom takmičenju u državi, nije nimalo lako.” – izjavio je Igor Lukić, osnivač i glavni operativac kluba.

Za postignuti ovogodišnji rezultat na “Millennium Team Prvoj ligi Srbije za žene” zasluge idu igračicama koje su nastupale za klub i koje su svojim igrama predstavile naš Niš na najbolji mogući način!

Iako nijedna od njih četiri nije rođena Nišlijka, borile su se za boje našeg kluba do svojih krajnjih mogućnosti.

Rukovodstvo kluba se zbog toga zahvaljuje svim igračicama koje su dale svoj doprinos ovogodišnjem rezultatu:
1. GM&WGM Ushenina Anna (Ukrajina, 5.5 poena iz 10 partija)
2. WGM Injac Teodora (5.5/10)
3. WIM Velikić Adela (7/10)
4. WIM Blagojević Tijana (8/10)

“Naša čelna tabla – Ana Ušenjina je 14. PRVAKINJA SVETA (2012-2013. god.) i bivša prvakinja Evrope iz 2016. godine.

Na drugoj tabli smo imali Teodoru Injac – najbolju igračicu Srbije, aktuelnu i trostruku uzastopnu prvakinju Srbije (2018-2020. god.), vicešampionku Mediterana 2021. god. i treću na svetu do 18 godina – 2018. godine.

Na trećoj tabli nastupala je Adela Velikić – aktuelna viceprvakinja Srbije 2020. god., prvakinja Srbije 2017. god., osvajačica zlatne medalje na 3. Evropskim Univerzitetskim igrama u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji 2016. godine, šesta na prvenstvu sveta do 18 godina – 2014. Godine

Na četvrtoj tabli nastupala je Tijana Blagojević – učesnica 3 šahovske olimpijade i 2 prvenstva Evrope u seniorskoj konkurenciji, osvajačica bronzane medalje na Svetskom prvenstvu do 18 godina – 2015. god., osvajačica bronzane medalje na Evropskom prvenstvu do 18 godina – 2015. God

Tijana je bila najuspešnija igračica celokupne lige, u konkurenciji 74 takmičarke, sa osvojenih 8 poena iz 10 partija.

Teodora Injac i Adela Velikić našle su se i na spisku reprezentacije Srbije koja će nastupiti na Ekipnom prvenstvu Evrope u Sloveniji (11-22. novembar 2021. god.)” – sa ponosom ističu iz kluba.

Tri prvoplasirane ekipe nagrađene su peharima i odgovarajućim medaljama, dok su se tri najslabije plasirane ekipe preselile u niži rang takmičenja.

Organizator takmičenja bio je Šahovski savez Srbije, a domaćin hotel “Fontana” u Vrnjačkoj Banji. Nakon 11 odigranih kola, titulu ekipnih prvakinja Srbije, osvojile su šahistkinje ekipe ŠK “Sirmium” iz Sremske Mitrovice, dok su drugo mesto osvojile šahistkinje ekipe ŠK “BAS” iz Beograda

Već sledeće nedelje DŠK “OSNOVAC” očekuje nastavak takmičenja u muškoj seniorskoj ligi – Liga Centralne Srbije, grupa Jug, koja će se igrati od 14. do 17. oktobra u Dimitrovgradu, a zatim i nastup na Drugoj ženskoj ligi Centralne Srbije, gde će sa drugom ženskom ekipom ogranak kluba pokušati da izbori plasman u Prvu žensku ligu Centralne Srbije.

Za kraj ove najuspešnije godine u istoriji kluba očekuje ih i Omladinska liga Centralne Srbije, gde sjajne omladinke kluba brane trofej osvojen 2019. godine