Dobrotvorni koncert u Nišu: Vitezovi i igrački ansambli za snimanje filma o knezu Lazaru

Marko Marinković, autor filma
Marko Marinković, autor filma "Knez Lazar" i Vladan Vučković, potpredsednik "Petrus" Zabrega.

Društvo “Petrus” Zabrega u saradnji sa KUD “Abrašević” Niš i viteškim udruženjima iz Srbije organizuju dobrotvorni koncert u subotu, 5. maja od 20 časova u Domu Vojske u Nišu.

Cena ulaznice za ovaj koncert, na kome će se igrati razni spletovi, a vitezovi imati poseban performans, je 200 dinara.

Sav novac od prodaje ulaznica biće namenjen za snimanje filma o knezu Lazaru.

Reč je o igrano-edukativnom projektu koji je pokrenuo profesor istorije iz Kruševca Marko Marinković i zamišljen je da bude deo udžbenika iz istorije, prati život kneza Lazara Hrebeljanovića od rođenja, odrastanja na dvoru cara Dušana, preko venčanja s Milicom i napredovanja do kneza, gradnje prestonog grada Kruševca, sve do same Kosovske bitke.

Glavnu ulogu u ovom filmu o knezu Lazaru igraće Vojin Ćetković.

Dobrotvorni koncert u Nišu

“Niš je treći grad u kome organizujemo dobrotvorni koncert za snimanje filma o knezu Lazaru. Već smo nastupali u Paraćinu i Kraljevu kada smo za snimanje filma prikupili oko 70.000 dinara. Projekat koji je pokrenuo profesor istorije je skup i želimo da mu pomognemo. Ljudi dobre volje nam izlaze u susret i shvataju značaj jednog ovakvog projekta. Zahvaljujem se i Komandi Kopnene vojske odnosno general-potpukovniku Milosavu Simoviću koji nam je omogućio da organizujemo koncert u niškom Domu Vojske”, kaže za Naissus Info, potpredsednik Društva za negovanje tradicije, kulturu, umetnosti, turizma i ekologije “Petrus” iz Zabrege, Vladan Vučković.

 

Više od 100 učesnika u Domu Vojske u Nišu

U Nišu će nastupiti šest kulturno umetničkih društava sa raznim speltovima igara, a poseban performans imaće viteška udruženja.

“Vitezovi iz nekoliko viteških udruženja animiraće publiku još od samog ulaska u Dom Vojske u Nišu i tokom koncerta, između nastupa igračkih ansambala, prikazivaće kako se nekada živelo i borilo”, dodaje Vučković.    

Posle nastupa u Nišu, Društvo “Petrus” Zabrega organizovaće dobrotvorne koncerte u Požarevcu i Vranju.

Global Digital Clinik