Devet miliona dinara za kamere na bulevarima, 11 miliona za zaštitne ograde

projekat
Foto: ilustracija

Za unapređenje bezbednosti saobraćaja u Nišu, ove godine trebalo bi da bude izdvojeno  80 miliona dinara. Od toga će za nabavku kamera koje će beležiti prekršaje na niškim raskrsnicama biti izdvojeno 9 miliona dinara, a za zaštitne ograde 11 miliona dinara.

Reč je o sredstvima koja se obezbeđuju naplatom kazni za prekršaje i privredne prestupe. Ove godine bi za unapređenje bezbednosti saobraćaja u Nišu trebalo da bude potrošeno 80 miliona dinara

Navodi se da će novac biti utrošen u skladu sa Programom koji je usvojilo Gradsko veće, ali  uz napomenu da će, ukoliko prihodi ne budu u skladu sa planiranim, Savet za bezbednost saobraćaja odrediti prioritete koji će biti finansirani i realizovani.

Najviše novca – 11 miliona dinara predviđeno je za nabavku zaštitnih pešačkih ograda, koje bi trebalo da budu postavljene na deonicama bulevara na kojima je uočeno učestalo nepropisno prelaženje kolovoza.

Osim toga, jedna od najvažnijih stavki je i nabavka i ugradnja kamera koje će registrovati vozila koja prekoračuju propisanu brzinu i automatski prepoznavati njihove registarske tablice, odnosno koje će beležiti saobraćajne prekršaje. Za ovu stavku izdvojeno je 9 miliona dinara.

Takođe u planu je i nabavka saobraćajne signalizacije koja će biti postavljena u blizini škola, za šta će biti izdvojeno 6 miliona dinara, koliko je planirano i za uređenje zona upravo oko škola, a u cilju povećanja bezbednosti dece.

Kampanja usmerena ka biciklistima i nabavka bicikala koje će biti korišćene na poligonu škole „Njegoš“ koštaće 4,7 miliona dinara, a nabavka „obrazovno-vaspitnog i promotivnog materijala“ koji za cilj imaju edukaciju predškolaca i đaka koštaće pet miliona dinara.

Ovim Programom predviđene su različite edukacije i kampanje, opremanje jedinica saobraćajne policije i hitne pomoći, a značajna sredstva biće izdvojena i za rad članova gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja.