Današnji Uskršnji ponedeljak drugačiji od prethodnih

danas uskrs

Prvi ponedeljak posle Vaskrsa zove se Pobusani ponedeljak. On se slavi drugi dan Uskrsa, za vernike koji slave po Julijanskom kalendaru. Međutim, ovogodišnji Uskršnji ponedeljak biće mnogo drugačiji nego što smo navikli.

Zbog novonastale situacije sa epidemijom korona virusa, i na veliku žalost vernika u Srbiji, ovogodišnji Uskršnji ponedeljak svi moraju provesti u svojoj kući i bez okupljanja. Uskršnjim ponedeljkom počinje takozvana Svetla nedelja, koja se smatra produžetkom Uskrsa. Uskrs se slavi tri dana. Ova nedelja se isto naziva i Tomina nedelja, nazvana po apostolu Tomi.

Sedmica posle Uskrsa ima još jedan vrlo raširen naziv “Bela nedelja”, jer se ne poste ni sreda ni petak.

Običaj nalaže da se danas nastavlja sa gozbom i veselja, dočekuju se rođaci, komšije, prijatelji i rodbina iz udaljenijih krajeva, ali ovaj običaj ipak moramo preskočiti ove godine.

Tradicionalni običaji

Kako smo navikli po tradiciji svaki gost bi dobijao obojeno jaje, a u mnogim mestima bi se organizovale litije. U manastiru Hilandar bi po završenoj službi rano ujutru monasi izlazili iz manastirske porte, na čelu sa ikonom Bogorodice trojeručice i onda bi laganim hodom u povorci. Pojali bi sve vreme tropare Bogorodici i obilazili mesta:

Krst cara Dušana, spomen mesto Bogorodici podignuto na mestu gde je uginula mazga koja je donela ikonu.
Kosturnicu Bogorodice Trojeručice iz Jerusalima gde se čuvaju kosti upokojenih monaha, a onda bi se vraćali u manastir i ponovo ulaze u hram.

Sutrašnji Uskršnji utorak, prema narodnom verovanju, predstavlja jedini dobar utorak u godini. Stariji ljudi veruju da će godina biti izuzetno rodna ako je u sredu nebo zvezdano.

Autor J.Š.