Vučić: Punoletnim građanima pomoć od 100 evra 11. maja

ublažavanje mera zabrane kretanja
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije izjavio je da punoletni građani jednokratnu pomoć od 100 evra mogu očekivati 11. ili 12 maja.

Odlukom Vlade Srbije svaki punoletni građanin Srbije, trebalo bi da dobije jednokratnu pomoć od 100 evra, odnosno oko 12.000 dinara. Država na ovaj način želi da stimuliše i poveća potrošnju.“Ta pomoć će dobro doći siromašnima”, izjavio je nedavno Aleksandar Vučić. Za to će biti potrebno 520 miliona evra.

Država će takođe pomoći i preduzetnicima uplaćivanjem bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta. Na iznos od 30.000 dinara pravo imaju preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja. Svi oni će morati da otvore namenske račune, kako bi novac sigurno bio prosleđen zaposlenima. h

Relaksiranje mera

Ublažavanje mera vanrednog stanja vrši se u skladu sa epidemiološkom situacijom. Već od sutra, 21. aprila, smanjiće se trajanje policijskog časa. On će umesto u 17, početi u 18 časova. Takođe, osobe starije od 65 godina, kojima je u potpunosti zabranjeno kretanje od 16. marta, moći će u šetnju. Dani predviđeni za to su utorak, petak i nedelja za vreme trajanje policijskog časa, kako bi bilo što manje kontakata. Šetnje će trajati pola sata, u prečniku od 600 metara, odnosno 300 metara od prebivališta.

Što se ostalih mera tiče, svakodnevni život polako će se vraćati u normalu. Aleksandar Vučić pozvao je građevinare da od utorka krenu sa radom, takođe je najavio i otvaranje zanatskih radnji. Radnje površine 300 kvadratnih metara krenuće sa radom posle 27. aprila, kao i frizerski saloni, teretane itd. Otvaranje kafića uz obavezne mere distanciranja može se očekivati u periodu od 3. do 10. maja.

Epidemiolog Predrag Kon je istakao da je jako važno da se mere postepeno ublažavaju, da ne bi ponovo došlo do podizanja krive, odnosno naglog porasta broja zaraženih. Što se letnjih meseci i načina života tiče, Kon kaže da je njegovo mišljenje da svi moramo prihvatiti novu stvarnost, odnosno život sa korona virusom i rizike koje on nosi. Međutim, u ovom trenutku je najvažnije da i dalje ostajemo kod kuće i poštujemo mere dok se rizik ne smanji, dodaje on. Sa ublažavanjem mera, građani će biti obaveštavani i o rizicima. Rizici će biti podeljeni po katregorijama stanovnika, i svako će u skladu sa tim znati kako treba da se ponaša.

Prema poslednjem izveštaju u Srbiji od korona virusa ima 6318 obolelih, dok su bitku izgubile 122 osobe. Niš se i dalje nalazi na drugom mestu po broju zaraženih u Srbiji, sa 879 osoba.

Dostava hrane u Nišu