Ublažavanje mera posle Uskrsa: Penzoneri će moći u šetnju

tajnih dočeka
Predrag Kon

Osobe starije od 65 osoba posle praznika moći će da izlaze u šetnju. Dani određeni za to su utorak, petak i nedelja, ali u vreme policijskog časa. Starije osobe mogu u šetnju 300 metara od prebivališta.

Od uvođenja vanrednog stanja, 16. marta, osobama starijim od 65 godina u potpunosti je zabranjeno kretanje. Oni su do sada mogli da izlaze jednom nedeljno u nabavku, u ranim jutarnjim časovima. Predrag Kon izjavio je danas na konferenciji za medije da se posle praznika može očekivati ublažavanje mera. Ovo se odnosi i na starije osobe koje će moći u šetnju utorkom, petkom i nedeljom. To će biti moguće za vreme trajanje policijskog časa, kako bi bilo što manje kontakata. Šetnje će trajati pola sata, u prečniku od 600 metara, odnosno 300 metara od prebivališta.

Kon je istakao da je jako važno da se mere postepeno ublažavaju, da ne bi ponovo došlo do podizanja krive, odnosno naglog porasta broja zaraženih. Što se letnjih meseci i načina života tiče, Kon kaže da je njegovo mišljenje da svi moramo prihvatiti novu stvarnost, odnosno život sa korona virusom i rizike koje on nosi. Međutim, u ovom trenutku je najvažnije da i dalje ostajemo kod kuće i poštujemo mere dok se rizik ne smanji, dodaje on. Sa ublažavanjem mera, građani će biti obaveštavani i o rizicima. Rizici će biti podeljeni po katregorijama stanovnika, i svako će u skladu sa tim znati kako treba da se ponaša.

Najnoviji podaci

Prema podacima sa sajta covid19.rs, Niš je drugi grad u Srbiji po broju obolelih, sa 739 potvrđenih slučajeva. Stanje u celoj zemlji na dan 18. april 2020. je 5994 registrovana slučaja, 304 više u odnosu na juče. U Kliničkom centru u Nišu je hospitalizovano 580 osoba, a njih 18 je na respiratorima. Ukupan broj umrlih do sada je 117, a procenat smrtnosti 1.95%. Izlečeno je 637 osoba.

Autor N.M.

Dostava hrane u Nišu