Danas počinje LETO

koža
Foto: Ilustracija, Pixabay

Leto 2023. počinje u sredu, 21. juna 2023. u 16 sati i 57 minuta, a završiće se u petak, 23. septembra 2023, u osam sati i pedeset minuta.

Sreda, 21. jun, biće 172. dan u godini (po Gregorijanskom kalendaru), a do kraja godine preostaće 193 dana. Ovo leto 2023. trajaće 93 dana, 15 sati i 52 minuta i ako je neka uteha, to je najduže godišnje doba – bar kalendarski.

U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

Ali ni tamo nije pretežno hladno zbog velikog udaljavanja od Sunca, već zbog toga što je tog trenutka južni nebeski pol najudaljeniji od Sunca.

“Zato Sunce u podne tog dana dostiže najmanju moguću visinu tokom godine. Naravno da hladnoći doprinosi najkraća obdanica, a tek je na trećem mestu po uticaju i pomenuto najveće udaljenje Zemlje od Sunca”, objašnjavaju iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković”.

Obdanica će biti najduža, a noć najkraća.

Inače, meteorološko leto počelo je 1. juna, a završiće se 31. avgusta 2023. Zanimljivo je da će sledeće godine leto početi 20. juna.

Verovanja na prvi dan leta

Prema starim običajima današnji dan treba iskoristiti za početak svega onoga čemu težimo, i uspeh će nam biti zagarantovan.

Naime, pre pojave hrišćanstva, ljudi su poštovali prirodu i proslavljali dolazak leta kao dan sunca, vatre i početak novog ciklusa. Zato na dan kada počinje leto treba da počnemo sve ono čemu težimo.