Počinje mala matura: Osmaci danas polažu test iz srpskog

Mala matura 2018

Učenici osmog razreda danas će od 9 do 11 časova polagati završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, čime počinje trodnevna mala matura.

Sutra je na redu test iz matematike, a u petak iz trećeg predmeta.

Nadležni iz Ministarstva prosvete poručuju da je sve spremno za ovu fazu obrazovnog procesa te da učenici nemaju razloga za brigu. Srednje škole u zemlji imaju više slobodnih mesta nego što je broj učenika generacije koja stasava za upis.

Prema podacima Ministarstva prosvete, oko 67.000 osmaka će pristupiti završnom ispitu, dok je u srednjim školama raspoloživo skoro 76.000 mesta za upis u prvi razred. Ova cifra obuhvata sve četvorogodišnje, trogodišnje i dvogodišnje obrazovne profile.

Konkretno, u četvorogodišnjim obrazovnim profilima ima 59.993 mesta, u trogodišnjim profilima 15.668 mesta, dok je za profile u dvogodišnjem trajanju dostupno 192 mesta. U okviru srednjeg stručnog obrazovanja, ukupno postoji 57.409 slobodnih mesta. Uz to, u planu za narednu školsku godinu je i 3.782 mesta za obrazovanje po dualnom modelu.

Što se tiče gimnazija, ukupno će biti moguće upisati 18.252 učenika. Od ovog broja, 3.222 mesta su planirana za specijalizovana gimnazijska odeljenja, dok će umetničke škole i odeljenja imati prostora za 1.795 đaka, saopštilo je Ministarstvo prosvete za naš list.

Ovi podaci pružaju nadu učenicima osmog razreda da će biti dovoljno mesta za sve njihove želje i ambicije prilikom upisa u srednju školu. Sveukupno, stvoreni su uslovi za lakšu tranziciju iz osnovne u srednju školu, pružajući mogućnost izbora obrazovnih profila koji najbolje odgovaraju interesovanjima i potencijalima svakog učenika.