Danas drugi upisni krug za 122 preostala mesta u niškim školama

Drugi upisni krug za osmake koji su položili zavrni ispit
Drugi upisni krug za osmake koji su položili zavrni ispit

Učenici osmog razreda koji su polagali malu mature upisali su se u srednje škole u koje su raspoređeni nakon ukrštanja osvojenog broja i iskazanih želja.

Za drugi upisni krug bila su slobodna 122 mesta u sedam srednjih škola u Nišu, dok su sva mesta u 12 škola popunjena, navodi se u podacima Ministarstva prosvete.

Učenici koji nisu bili upisani u prvom krgu, popunili su listu želja za drugi upisni krug , u ponedeljak, 9. jula. Juče je objavljen raspored učenika po školama u drugom krugu kako bi se danas (12. jula) upisali.

Najviše interesovanja je i ove godine među osmacima bilo za gimnazije, zatim za Medicinsku i Ekonomsku školu, Pravno-poslovnu i Ugostiteljsku školu.

Ove godine osmaci su birali i smerove u elektrotehničkim školama zbog mogućnosti da lakše dođu do posla sa njihovim diplomama, a među zanimanjima našla su se ona koja su u sistemu dualnog obrazovanja.

„Prag upisa u srednje škole ove godine je bio nešto niži nego prošle godine, jer su kandidati konkurisali za upis sa nešt manjim brojem bodova“, kažu u Okružnoj upisnoj komisiji.

Ove godine se uspeh iz škole u šestom, sedmom i osmom razredu, umesto sa 70 kao prošle godine, bodovao sa 60, a rezultati sa završnog ispita sa 40, umesto 30 bodova koliko je bilo prošle godine.

Najviše bodova na završnom ispitu osmaci na testovima iz matematike i srpskog su mogli da osvoje po 13, a na kombinovanom 14 poena.

Prema podacima resornog ministarstva, u niškim gimnazijama su popunjena sva mesta na klasičnim smerovima, prirodno-matematičkom i društveno-jezičkom.

Za drugi upisni krug ostalo je jedno mesto u bilingvalnom odeljenju sa nemačkim jezikom u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“, kao i tri mesta u filološkom odeljenju.

U Gimnaziji „Svetozar Marković“ ostalo je 21 mesto, 10 u odeljenju za darovite fizičare, sedam u odeljenju za darovite matematičare i četiri u bilingvalnom odeljenju sa francuskim jezikom.

Mesta u drugom krugu, kada su stručne škole u pitanju, ima u Mašinskoj školi, 14 za tehničara vuče, osam za bravare-zavarivače i pet za operatera mašinske obrade.

U Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“ ostalo je šest na smeru elektromonter mreže i postrojenja.

Građevinska škola „Neimar“ u drugom krugu može da upiše 16 učenika tj. 11 na smeru građevinski laborant i pet na smeru građevinski tehničar.

Prehrambeno-hemijska škola u drugom krugu upisaće 26 učenika odnosno 20 na smeru hemijski laborant i šest na smeru za mesare.

U Školi mode i lepote ostala su 22 mesta na smeru modni krojač.