Dalgona: kafa zbog koje je ceo Internet eksplodirao

Foto: pixbay

Kremasta struktura i mleko. Mešavina gorkog i slatkog koja ničije nepce ne ostavlja ravnodušnim. Hajde da se bolje upoznamo sa dalgona kafom.

Početkom godine na TikTok-u pojavio se novi trend. Video snimci pripreme “umućene kafe” preplavili su Internet. Svako je morao da proba da napravi ovaj napitak. Tako se ovaj trend proširio na celu planetu, a dalgona dobila svetsku slavu.

Priprema

Priprema ove kafe zaista je jednostavna a potrebno Vam je svega nekoliko sastojaka: instant kafa (ili nes), šećertopla voda mleko. U zavisnosti od toga koliko kafa želite da napravite određujete količinu. Ono što je važno je to da se kafa, šećer i voda stavljaju u jednakim proporcijama– na primer, za jednu šolju treba Vam po dve kafene kašike ovih sastojaka.

Ubacite kafu, šećer i vodu u činiju i krenite sa mešanjem, naoružajte se strpljenjem jer to može potrajati nekoliko minuta. Izbegavajte da koristite mikser ili mutilicu za nes jer ćete dobiti penu. Vaš cilj je da dobijete kremastu strukturu. U čašu sipajte mleko, zatim lagano krem koji ste dobili stavite na vrh, napravite nekoliko fotografija, promešajte i uživajte u napitku! Možte biti kreativni i igrati se ukusima, dodajte led i napravite ledenu kafu, stavite malo cimeta za aromatičniji ukus ili narendajte čokoladu preko krema. U ovom videu možete videti pripremu i tri ideje za dalgona kafu:

Velika popularnost na Internetu

 

Zbog jednostavne pripreme i zanimljivog izgleda ova kafa dobila je veliku popularnost. Na Instagramu pod haštagom #dalgonacoffee može se pronaći preko dvesta hiljada objava. Prema Vikipediji, popularnost ove kafe krenula je na YouTube-u, zatim se preselila na TikTok i na kraju došla do Instagram-a, Facebook-a i Twitter-a.

Dalgona coffee, izvor: Instagram       

Svet je za dalgona kafu prvi put čuo od južnokorejskog glumca Jung Il-Vua kada je u januaru gledaocima jedne emisije predstavio baš ovaj napitak i izjavio da ga podseća na dalgonu. Dalgona je zapravo slatkiš iz Koreje, to je neka vrste sunđeraste poslastice na štapiću. Od tog trenutka kreće takozvani dalgona coffee izazov a popularnost ovog napitka raste. Uz pomoć Google Trends-a uporedili smo interesovanje širom sveta za ovu kafu sa kapućinom. Od sredine marta njena popularnost se rapidno povećava.

Izvor: Google Trends

Dalgona je povezala ljude širom planete i mnogima učinila dane u izolaciji zanimljivijim. Šta čekate? Pridružite se i Vi #dalgonacoffee izazovu.

Autor N.M.

Global Digital Clinik