Čuvari srpske tradicije: Bojana i Nikola Peković

Bojana i Nikola Pekovic
Bojana i Nikola Peković; Foto: Marko Živković, FB printscreen

Harmonikaš Nikola Peković  i njegova sestra Bojana Peković, mlada umetnica koja svira gusle, nastupiće 10. maja u 21 čas u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Na programu je muzika sa njihovog kompakt diska “Nebesko je uvek i doveka”, kao i nove kompozicije koje će premijerno izvesti na koncertu.

Bojana i Nikola Peković nastupali su širom sveta: u Rusiji, Kini, Kataru, Kanadi, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Portugaliji, Španiji, Belgiji…

Nikola je najmlađi docent u Srbiji i predaje na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Bojana je student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i prva je u istoriji promenila mogućnost korišćenja gusala upotrebom više od pet osnovnih tonova, koji su se primenjivali vekovima.

Gosti koncerta Bojane i Nikole Peković

Pekovići su široj publici najpoznatiji kao brat i sestra iz Kraljeva koji su 2012. godine bili pobednici serijala “Ja imam talenat”.

Poslednjih nekoliko godina nastupaju uz podršku njihovog muzičkog sastava „Umetnička porodica“ i prepoznatljivi su po spajanju tradicionalne i klasične muzike.

„Prošlo je dve godine od velikog koncerta u Beogradu i mislimo da je došlo vreme za novi. Pozivamo vas na naš koncert koji ćemo održati zajedno sa našom grupom „Umetnička porodica“. Očekuju vas kompozicije koje će se naći na novom CD-u kao i naše poznate pesme u potpuno novim aranžmanima“, najavljuju Nikola i Bojana Peković. 

Karte su puštene u prodaju i mogu se kupiti na biletarnici Kolarca po cenama od 800, 1200 i 1500 dinara.