Kreativno mentorstvo: Mlade iz Srbije očarao rad kulturnih institucija u Nišu

Foto: Kreativno mentorstvo

Grupa stručnjaka u oblasti kulture, umetnosti, kreativnih industrija i medija iz cele Srbije proteklog vikenda posetila je Niš kako bi se upoznala sa nekim od ključnih niških institucija i organizacija iz oblasti kulture koje su uspele da naprave velike uspehe i da za njih zna ceo region.

Foto: Kreativno mentorstvo

Mladi iz Beograda, Pančeva, Bačke Topole, Požege, Smedereva, Užica i Zrenjanina boravili su u Nišu zahvaljujući programu stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja “Kreativno mentorstvo”, koji već sedam godina postoji u Srbiji.

Foto: Kreativno mentorstvo

Kako kažu, pažnju su im privukle zgrada Banovine, aktivnosti Univerzitetske biblioteke “Nikola Tesla” i intenzivan rad Studentskog kulturnog centra Niša.

“Najveći utisak ostavila im je i Galerije savremene likovne umetnosti, kao i Nišville muzički festival, jer su uvideli kako su galerijski prostori  odnosno programi jazz festivala od 1995. godine do danas doprineli razvitku likovne i kulturno-muzičke scene”, kažu predstavnici programa “Kreativno menotrstvo”.

Foto: Kreativno mentorstvo
Foto: Kreativno mentorstvo

Studijsko putovanje na temu decentralizacije

U Srbiji postoji najveća razlika između najbogatijeg i najsiromašnijeg regiona, čak 1:6, kao i između najbogatije i najsiromašnije opštine, 1:17, objasnio je mladim posetiocima Niša predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Mladen Jovanović.

Foto: Kreativno mentorstvo

Komentarišući udeo prihoda koji ostaje u lokalnoj zajednici u odnosu na deo koji se transferiše na republiku, rekao je da je u Srbiji 11%:89%, dok je evropski prosek 32%:67%, a u Skandinaviji, za koju se može reći da ima najrazvijeniju demokratiju i uređenost države, 50%:50%.

Foto: Kreativno mentorstvoZa kraj posete posetioicma Niša predstavljen je i program Mladih ambasadora, a organizovan je i obilazak DELI prostora koji je pre nekoliko godina osnovao i uspešno vodi Proaktiv, važno udruženje građana iz Niša, i koji svakako predstavlja mesto na kome “šampioni” Niša imaju bar malo bolje uslove i mogućnosti za razvoj.

“Glavni zaključak učesnika programa “Kreativno mentorstvo” posle ove posete Nišu je veliko bogatstvo i potencijal institucija i organizacija kulture grada Niša i potreba da se skrene pažnja na njihovo delovanje kroz decentralizaciju kulture u Srbiji”,  ističu organizatori posete.

Global Digital Clinik