Čudesna svojstva aloe vere: hidrira kožu, smanjuje nepravilnosti i odlaže starenje

Aloe vera, skromna sobna biljka koju mnogi imamo na prozorskim daskama je zapravo čudesna biljka koja može biti dragocena pomoć kod brojnih zdravstvenih stanja. 

Pošto je prisutna i korišćena kao lekovita biljka, bitno je napomenuti da proizvodi na bazi aloja vera gela hrane telo iznutra i olakšavaju mu tegobe spolja. Biljka je bogata hranljivim materijama (sadrži čak 75 aktivnih sastojaka) i pomaže u poboljšanju varenja, čak jača imunitet, a kada se koristi lokalno njen gel poboljšava stanje kože, posebno lica i kose.

Međutim, pre nego što uđemo u osnovne razloge i zdravstvene prednosti aloe vere, bitno je da naglasimo da je njen gel veoma nestabilan i to je glavni razlog zašto nije podobna za kućnu upotrebu. Mora se ekstrahovati u sterilnim uslovima, jer u suprotnom, u dodiru sa mikroorganizmima životne sredine, gubi svoje hranljive sastojke i lekovite moći.

U nastavku ćete saznati koje sve prednosti aloe vera ima za vašu kožu:

Prednosti aloe vere za kožu

Evo šest razloga da nanesete preparate na bazi aloe vera gela na lice, kožu i kosu –

1. Pomaže u ublažavanju opekotina od sunca

Aloe vera gel ima svojstva hlađenja i deluje antiinflamatorno. Dakle, to je jedan od najprirodnijih lekova za opekotine od sunca ili upaljenu, crvenu kožu. Nanošenje aloe vera gela pomaže u stvaranju zaštitnog sloja na koži, a pomaže i u pojačanoj hidrataciji, odnosno zadržavanju vlage. Podjednako je korisno oralno konzumirati Aloja vera gel, koliko i nanositi ga topikalno na kožu. Bogat je antioksidansima i mineralima koji pospešuju proces zarastanja. Dakle, kada počne sezona sunčanja obavezno pored zaštitnog faktora obezbedite i proizvod na bazi aloe vere.

2. Pomaže u hidrataciji kože

Za razliku od običnih hidratantnih krema, gel aloe vere ne ostavlja mastan film na licu i koži. U stvari, radi upravo suprotno – otvara pore i omekšava kožu. Može se koristiti kao krema za lice za žene, ali i kao tretman posle brijanja za muškarce, jer pomaže u održavanju hidratacije kože i leči povrede od brijača. Takođe pomaže u lečenju i oporavku suve kože.

3. Pospešuje zarastanje rana

Poznata je činjenica da je aloe vera veoma korisna za oderotine, posekotine i druge povrede kože. To je zato što ova biljka ubrzava zarastanje rana, odnosno skraćuje vreme zarastanja. Takođe pomaže da se ubrza reprodukcija ćelija kože čak osam puta brže nego što bi koža prirodno zacelila, jer prodire u epidermis, odnosno u spoljašnji sloj kože, brže od vode. Aloe vera se može koristiti i za decu, koja su posebno sklona padovima i povredama, u vidu Forever kids vitamina ili u vidu spreja ili gela za kožu.

4. Bori se protiv starenja kože

Aloe vera gel u obilju sadrži, između ostalih, i vitamin C i E, i beta-karoten. Zbog toga ima efikasna svojstva protiv starenja kože. Ekstrakt aloe vere pomaže u prirodnom povećanju proizvodnje kolagena u telu, što dodatno pomaže u smanjenju vidljivih znakova starenja kao što su fine linije i bore. Kolagen pomaže u smanjenju bora i pomaže u zatezanju kože. Takođe poboljšava elastičnost kože, a postojeće bore su manje vidljive jer je koža odlično hidrirana.

5. Leči akne

Postoji mnogo načina da isprobate aloju kao kućni tretman za akne. Ako su vaše akne blage ili umerene, istraživanja su na vašoj strani. Utvrđeno je da aloe vera efikasno uništava bakterije i druge mikroorganizme, sprečavajući pojavu novih akni, dok stare umiruje i ublažava njihovu vidljivost. Sa vrlo malim rizikom i velikom mogućnošću uspeha, većina ljudi koji pate od akni bi mogli imati koristi od uvođenja preparata na bazi aloe vere u svakodnevnu rutinu nege kože.

6. Posvetljava mrlje na licu

Aloe vera sadrži aloin, prirodno jedinjenje za depigmentaciju za koje se pokazalo da posvetljava kožu i deluje efikasno kao netoksični tretman hiperpigmentacije. Kako biste posvetlili mrlje na vašoj koži nanesite čisti gel aloe vere na hiperpigmentirana područja pre spavanja. Isperite toplom vodom sledećeg jutra. Tretman možete ponavljati dok god mrlje ne izblede.

Da li se aloe vera može nanositi na kožu svakodnevno?

A​​loe vera gel se sastoji od 80% vode, zajedno sa puno vitamina i minerala i drugih hranljivih materija, koji zajedničkim snagama rade na tome da vaša koža bude zaista meka i sjajna. Zbog toga je takođe potpuno bezbedna za svakodnevnu upotrebu. 

Gel aloe vere možete nanositi kao sastavni deo dnevnog ili noćnog režima nege, jer je potpuno bezbedan da ga ostavite da deluje na licu preko noći. Uobičajenu hidratantnu kremu možete zameniti gelom od aloe vere i probuditi se sa mekom, nahranjenom i blistavom kožom.

Da li aloe vera može imati neželjene efekte na koži?

Aloe vera veoma retko ispoljava neželjene efekte na koži – toliko retko da su neželjena svojstva na nivou statističke greške – i to samo kod lica koja su alergična ili preosetljiva na neki od sastojaka gela. Njegovo podnošenje je veoma dobro, a efekti blagotvorni, zato ne oklevajte da ga uvedete u svoju svakodnevnu rutinu nege za sve gorenabrojane namene.

Global Digital Clinik