Koža, frizura i šminka – kako ih pripremiti za sunce?

koža
Foto: Ilustracija, Pixabay

Blistava koža, preplanuo ten, savršena šminka i vetar u kosi – idealni letnji scenario. Ipak, on često može biti nedostižan, jer živa u termometru može da pokvari planove. Nudimo vam nekoliko korisnih saveta uz koje će vaša koža, kosa i šminka izgledati savršeno i na visokim temperaturama.

Koža

Sunce je izvor života, i izvor vitamina D koji nam je neophodan za razvoj. Ipak, važno je poštovati osnovno pravilo – ne izlagati se suncu previše. Da ne bi došlo do opekotina i crvenila, koža se izlaže suncu kada je UV zračenje slabije.

Obavezno koristite preparate sa zaštitnim faktorom. Jedna od zabluda je da kada nanesete kremu sa faktorom, da vas ona štiti ceo dan. Ma koliko kvalitetna i efikasna krema bila, ona štiti samo nekoliko sati, ili dok kožu ne pokvasite. Pre odlaska na odmor bilo bi korisno uraditi piling lica i tela, što možete uraditi i sami kod kuće. Nakon sunčanja i tuširanja, kreme za dubinsku hidrataciju su obavezne. Ne samo da će vam boja biti trajnija, nego ćete svojoj koži pružiti neophodnu negu i povratiti joj sjaj.

  Rolnice sa sirom - idealne i za doručak i za večeru

Kosa

Ukoliko se farbate, nemojte prekidati to da radite i tokom leta, jer sledeći put može doći do oštećenja kose kada budete htele da povratite staru boju, a niste se farbali par meseci. Ovo se posebno odnosi na plave nijanse. Posle slane vode ili kupanja u bazenu najbitnije je kosu dobro isprati, a zatim naneti kvalitetno pakovanje koje treba držati bar 5 minuta na kosi. Kosu takođe treba negovati preparatima koji nose oznaku SPF, a veoma je bitno da oni ne sadrže ulje ili silikonske kapi.

Šminka

Letnja i zimska šminka trebalo bi da se značajno razlikuju. Leti se tekstura pudera menja za neki lakši, manje gust i koriste se blage hidratantne mat teksture. Vrlo je dobro ako sadrže i UV zaštitu, a odlična zamena za klasičan puder je takozvani mineral make up, šminka koja se sastoji isključivo od prirodnih minerala.

Izvor: Luftika