Centar za devojke: Jedna milijarda ustaje – plesom protiv nasilja nad ženama

Foto: FB Centar za devojke, arhiva
Foto: FB Centar za devojke, arhiva

Centar za devojke će 14. februara 2023. godine u 12.00 časova u Obrenovićevoj ulici kod Banke dobročinstva (Obrenovićeva 32) organizovati plesnu akciju u okviru globalne kampanje Jedna milijarda ustaje, kako bi se skrenula pažnja na problem nasilja nad devojčicama, devojkama i ženama u svetu.

Aktivistkinje Centra za devojke iz Niša i članice dva plesna studija – studija Illusion Dance Community i Plesnog studija Primavera, zajedno sa ljudima u drugim zemljama širom sveta, tog dana plesaće uz pesmu “Break the Chain”, kako bi zajedno rekle/i glasno NE nasilju.

Jedna milijarda ustaje je globalna akcija, pokrenuta kao reakcija na zaprepašćujuću statistiku koja kaže da će 1 od 3 žene na planeti biti silovana ili prebijena tokom svog života, a to znači da jedna milijarda devojčica, devojaka i žena preživi neki vid rodno zasnovanog nasilja. U trenutku kada je rađeno istraživanje, na svetu je živelo sedam milijardi ljudi, a sa trenutnom populacijom od osam milijardi, ovaj broj je danas veći.

Centar za devojke je nevladina organizacija registrovana u SUP-u kao udruženje građanki 1998. godine. Osnovana je na inicijativu dve volonterke SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja. Cilj je bio da se kroz edukaciju i emancipaciju mladih žena radi na unapređenju njihovog položaja u društvu. Naša misija je edukacija i osnaživanje dece, devojaka i žena kroz podršku, edukaciju, aktivizam i kreativnost.