Budžet Grada Niša za 2023. godinu iznosi 13,4 milijardi dinara

Gradske kuće
Foto: Dragana Sotirovski zvanična stranica

U Gradskoj kući na javnoj raspravi iznešen je projektovani budžet Grada Niša. Projektovani budžet iznosiće 13,4 milijardi dinara, što je skoro tri puta manji od budžeta Grada Novi Sad.

Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski je izjavila da je budžet za 2023. godinu razvojni, predsednik Skupštine Grada Boban Džunić je izavio da je to jedini mogući budžet s obzirom na situaciju u okruženju.

Načelnica Uprave za finansije Nina Ilić je budžet okrakterisala kao razvojni i socijalni. Ona je izjavila da se budžet formirao u okvirima koje je Ministarstvo odredilo.

Dragana Sotirovski izjavila je da se razmišlja o tome da naredne godine budžet bude preko 14 milijardi. Gradonačelnica je rekla kako se u Nišu nikada više nije gradilo nego 2022. godine.

Na javnoj raspravi iznešene su i kritike od strane građana i opozicije povodom budžeta, kao i kasnom objavljivnju nacrta.

Opozicija je iznela kritike. Oni smatraju da budžet Grada mora da bude usmeren na sport i osobe sa invaliditetom, dok smatraju da đacima moraju biti obezbeđeni besplatni udžbenici.

Odbornik koalicije “Niš, moj grad”, Branislav Jovanović je govorio o neispunjenim obećanjima gradske vlasti u ovoj godini, gde je izdvojio EXPO centar, stadion, proširenje piste na Aerodromu, izmeštanje pruge iz centra grada, izmeštanje glavne autobuske stanice, sanaciju deponije i gimnastički centar.

Milanu Milenkoviću iz Narodne stranke je zasmetalo to što je niški budžet tri puta manji od novosadskog, ali se gradonačelnica usaglasila sa tim i zaključila da je to trenutno nedostižno.

Bojan Mojašević iz Udruženja “Dan” je izjavio da treba izdvajati više novca za osobe sa invaliditetom, Mojašević objasnio da je za usluge ličnih pratilaca potrebno oko 40 miliona dinara, a da je izdvojeno tek 15.

Dragana Sotirovski mu je odgovorila da je i to uvećanje, jer je ranije bilo 10 miliona, ali da i tih 15 može da se poveća kroz rebalans, ako bude više dece kojoj je pratilac potreban.

Global Digital Clinik