Brojni građani prijavljuju reakcije na vakcinu AstraZeneka

vakcinu astrazeneka
Vakcinisano 30.000 građana

Bol u ruci, mučnina, glavobolja, temperatura, bolovi u zglobovima, malaksalost, ovih dana su učestala pojava na društvenim mrežama o kojima pišu građani koji su primili vakcinu AstraZeneka. Stručnjaci kažu da su sve nuspojave sasvim normalne i nisu razlog za paniku. Ipak,  lekaru se treba obratiti u slučaju drugih nus pojava, kao i ukoliko gore već navedene predugo traju.

Brojni građani koji su dobili prvu dozu vakcine AstraZeneka, prijavljuju neželjene efekte poput, glavobolje, mučnine, umora, temperature, bolove u zglobovima. Iako su neprijatne stručnajci kažu da su ovakve reakcije sasvim očekivane.

Odgovor za ovu pojavu krije se u samom principu po kojem AstraZeneka vakcina radi – ona koristi adenovirus šimpanze kao vektor pomoću kojeg prenosi važne informacije našem organizmu, koje nam dalje koriste za izgradnju odbrane protiv kovida 19.

“Adenovirus je nosač informacije za sintezu S proteina SARS-Cov-2 virusa, na koji mi treba da pravimo odgovor. Prosto, tu informaciju praktično unosimo kroz virus koji ne može da izazove bolest, ali svejedno je to nešto što izaziva odgovor urođenu imunost, odnosno na šta mi reagujemo”, objasnila je za portal Nova.rs. imunološkinja Emina Milošević.

Ona je podsetila da i Sputnjik V radi po istom principu.

“Telo proizvodi odgovor kao da jeste neki virus ušao u telo. Taj virus nosi informaciju za S protein nema sposobnost replikacije, ali ga telo prepoznajte kao bilo koji drugi virus. To onda rezultira odbrambenom rekacijom. Zato često ljudi imaju temperaturu nakon te vakcine. Ne postoji nikakav drugi potencijalni razlog – sve te vektorske vakcine imaju takav mehanizam”, kazala je imunološkinja Milošević za portal Nova.rs

Na isti način kako ističe moguće su i reakcije na RNK vakcine poput Fajzer/Bajontek vakcine.

“Možete imati rekaciju na samu RNK – naš organizam ne zna od čega je to, pa reaguje kao da je ušao neki virus. Ali to nije kompletna virusna čestica”, ističe Milošević.

Ona naglašava da su sve nuspojave sasvim normalne i da nisu razlog za paniku, ali da neželjene reakcije treba pratiti i videti da li su predviđene u studijama o vakcini.

Dodaje da su vrtoglavica, smanjeni apetit, bol u stomaku, uvećani limfni čvorovi, prekomerno znojenje kao i svrab kože ili osip najređe nuspojave AstraZeneka vakcine, koje su se javile kod jednog od 100 ispitanika koji su testirali vakcinu.

Ukoliko osetite nešto od ovih neželjenih efekata, konsultujte se sa lekarom – kao i u slučaju da nuspojave danima ne prolaze”, zaključuje imunološkinja Emina Milošević.

Dostava hrane u Nišu