Piksi i zvanično selektor: “Ne postoji veća čast nego biti selektor svoje zemlje”

piksi selektor
Foto: PrtSc, Fudbalski savez Srbije

Dragan Stojković Piksi od danas je i zvanično selektor Srbije. On je potpisao ugovor na tri godine, odnosno do kraja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Odlukom Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije Dragan Stojković Piksi je selektor A reprezentacije. “Dogovor je postignut na obostrano zadovoljstvo”, navodi se u saopštenju FSS.

„Presrećan sam i u isto vreme izuzetno ponosan. Ne postoji veća čast nego biti selektor svoje zemlje. Nisam mogao da poželim bolji rođendanski poklon. Svestan sam odgovornosti koju preuzimam, ali isto tako verujem u sopstveni kvalitet, kvalitet mojih saradnika i ogroman potencijal koji ima naša reprezentacija. Takođe osećam veliku podršku sa svih strana koja će biti neophodna kako bismo ostvarili naše ciljeve. Vrlo brzo počinju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo” rekao je Dragan Stojković.

Uz selektora, na mestu direktora A tima biće Stevan Stojanović.
Što se tiče stručnog štaba, selektor je odabrao sledeće saradnike:
  • Goran Đorović – trener
  • Saša Ilić – trener
  • Bratislav Živković – trener
  • Goran Čumić – trener golmana
  • Kacušito Kinoši – kondicioni trener
  • Nebojša Stamenković – trener analitičar
  • Nemanja Filipović – tim menadžer

“Uveliko se pripremamo. Analiziramo protivnike od kojih su prva dva izuzetno teška i realno, naši glavni rivali za prva dva mesta u grupi. Kao što sam nedavno izjavio, moramo biti jedinstveni, da ginemo za dres naše zemlje, grb i himnu. Nema drugog načina da se dođe do uspeha. Rezultat je prioritet, ali isto tako hoću da mi dominiramo, da želimo gol više i mi budemo ti koji će kontrolisati utakmicu. Biće i teških momenata, ali će i tada biti neophodno jedinstvo, vera i optimizam da će prva sledeća utakmica biti bolja. Još jednom želim da se zahvalim Fudbalskom savezu Srbije na poverenju i nadam se da ćemo zajedno imati razloga da se radujemo uspesima naše reprezentacije“, dodaje Stojković.

Dragan Stojković Piksi je karijeru je započeo u Radničkom iz Niša.

Godine 1986. je prešao u FK Crvena zvezda. Ubrzo je postao kapiten tima i jedan od najboljih fdbalera u Jugoslaviji. Trećeg maja 1989. promovisan je u petu Zvezdinu zvezdu.

1990. prešao je u francuski Olimpik iz Marseja sa kojim je već u prvoj sezoni došao do finala Kupa evropskih šampiona u kojem se njegov klub sastao upravo sa Crvenom zvezdom, a Stojković je odigrao svega nekoliko minuta. Iz Olimpika je prešao u Veronu gde je proveo jednu sezonu. Igračku karijeru je završio u Nagoji (Japan). U Japanu je tri puta izabran za najboljeg igrača lige: 1995, 1996. i 1999.

Za reprezantaciju Jugoslavije je odigrao 84 utakmice. Debitovao je 1984. u Francuskoj. Učesnik je Svetskog prvenstva 1990. u ItalijiFrancuskoj 1998. i Evropskog prvenstva 2000. u Holandiji i Belgiji. Njegov pogodak na Svetskom prvenstvu 1990. protiv Španije stručnjaci su proglasili jednim od 50 najboljih golova Svetskih prvenstava.

Svoj poslednji meč odigrao je u Nišu, 29. oktobra 2001. godine

Tog dana je Nišu sve stalo. Tog dana je majstor otišao u fudbalsku penziju. Nije to uradio u Beogradu, nije to uradio ni u Japanu a mogao je. Spektakl je napravio u svom gradu…

Piksijev oproštaj. Tog dana je majstor otišao u fudbalsku penziju

Dostava hrane u Nišu