„Biramo Niš“: Članovi GIK iz SNS ometaju rad na uvidu u izborni materijal

Biramo NIš
Foto: Biramo Niš

Koalicija “Biramo Niš” saopštila je kasno sinoć da su članovi Gradske izborne komisije ispred Srpske napredne stranke (SNS) pokušali fizički da prekinu uvid u izborni materijal, navodeći da je njihovo radno vreme prošlo.

„U toku je uvid u izborni materijal i naši timovi otkrivaju brojne nepravilnosti. Tokom pregleda materijala rad je više puta ometan, a članovi Gradske izborne komisije ispred Srpske napredne stranke (SNS) pokušali su da fizički prekinu uvid u izborni materijal, navodeći da je njihovo radno vreme prošlo“, navodi se u saopštenju koalicije.

Oni su naveli i da je GIK zasedao i pokušao da izglasa odluku o radnom vremenu, „što predstavlja direktno kršenje članova 36. i 37. Zakona o lokalnim izborima koji jasno kažu da radno vreme Lokalne izborne komisije nije fiksno i da se prilagođava potrebama izbornog procesa“.

„Jasno je da su izbori pokradeni, a ometanje uvida u izborni materijal samo potvrđuje ovu činjenicu. O ovim događajima obavestili smo policiju i tužilaštvo. Zahtevamo da se smesta prekine teško kršenje zakona i da se omogući neometan rad naših timova. Branićemo pobedu Niša svim sredstvima“, navodi se u saopštenju.

Ovo obraćanje javnosti bilo je kasno sinoć, a tokom dana dobićemo više informacija da li je rad na uvidu u birački materijal u Nišu nastavljen ili ne.

Podsećamo, u utorak uveče je opozicija koja se nalazi u prostorijama Gradske izborne komisije dobila uvid u materijal sa jednog biračkog mesta.

U 20 časova im je rečeno da im neće biti omogućen uvid u materijal, ali je onda došlo do preokreta.

Tokom noći, međutim, opet su se pojavile komplikacije.

Global Digital Clinik